“Volg je passie, dan komt het goed!” Waar of niet waar?

Ik spreek regelmatig mensen (werknemers, freelancers, ondernemers) die me toevertrouwen dat ze hun hart en hun passie volgen, en dat dat niet werkt, dat het niets of te weinig oplevert. Dat ze intussen moe zijn, geen geld meer hebben, wanhopig zijn, zoveel tijd verloren zijn…

Ze vragen me hoe dat dan zit het met volgen van die passie?

Passie is de motor achter alles, maar er is méér nodig:
-talent: iets goed kunnen, naast het graag doen
-weten hoe je er geld mee kan verdienen
-weten hoe je jezelf kan ‘verkopen’

We zoomen in op deze 3 componenten:
1.Talent: Iets goed kunnen, naast het graag doen (passie) Hoe meer jij bezig kan zijn met wat jij graag doet, hoe beter je hierin wordt. In de sport- en managementwereld spreken ze over de 10.000 uren regel: Als je iets 10.000 uren doet, is de kans groot dat je er erg goed in geworden bent!

Tip:
-Oefen zoveel mogelijk, doe praktijk ervaring op.
-Investeer in jezelf! Volg bijscholing en doe kennis op.

2.Weten hoe je er geld mee kan verdienen: Als je gepassioneerd bent over iets, maar in de overleefmodus zit omdat je er niet genoeg mee verdient, verdwijnt de passie al snel. De passie drijft weg, en er kunnen zorgen, stress, spanning in de plaats komen, waardoor het zou kunnen dat je je passie dreigt overboord te gooien. Je energieniveau zakt en dit heeft aspect op vele terreinen van je leven. Jammer, want het kan ook anders. Als je genoeg verdient met je passie, heb je ook geld om in jezelf te investeren, om nog beter te worden, om je gewenste lifestyle te creëren…

Tip:
-Ga op zoek naar een ‘rolmodel’. Iemand die werkt en leeft zoals jij dat zou willen en die daarmee goed geld verdient. Bekijk hoe deze persoon dat doet. Google deze persoon. Bekijk hoe hij/zij hiertoe gekomen is.
-Verwoord hoe jouw passie een ‘oplossing’ kan zijn voor een ‘probleem’ van jouw doelgroep. Wie is jouw doelgroep? Waar liggen ze van wakker? Hoeveel kost dit ‘probleem’ hen? Wat is jouw toegevoegde waarde?
-Investeer in jezelf! Solliciteren én ondernemen kan je leren!

3.Weten hoe je jezelf kan ‘verkopen’:  Wees zichtbaar, online en offline, zodat je gebeld/gevraagd wordt voor datgene wat je het liefste wil.

Tip:
-Bereid het antwoord voor op de vraag: ‘wat doe je?’
-Spreek uit (online en offline) waarvoor jij gebeld/gevraagd wil worden
-Schakel je netwerk in en vraag aan mensen of ze je met je doelgroep in contact kunnen brengen
-Investeer in jezelf! Jezelf verkopen kan je leren!

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: