3 tips om je te verkopen tegenover je baas

Vaak horen we dat mensen het moeilijk vinden zichzelf te verkopen. Ik deel je 3 tips om je te verkopen tegenover je baas
1. Weten wat je wil

Dat is de basis van wie bewust met zijn carrière wil omgaan. Als ik die vraag heel direct stel, vinden mensen het moeilijk om hierop te antwoorden. Daarom gebruik ik de formule van Einstein E=mc², waarbij E staat voor energie, m voor motivatie en c voor competenties. Als mensen hun competenties kunnen inzetten in een omgeving waarbij rekening gehouden wordt met hun waarden, hebben ze ontzettend veel energie. Er ontstaat een win-winsituatie voor werknemer en werkgever. Door deze analyse vinden mensen de juiste woorden om alles te benoemen. Ik maak daarvan een schriftelijk overzicht, een beetje zoals een kleurenanalyse voor je huis. Werknemers of sollicitanten kunnen die gebruiken bij evaluatie- of sollicitatiegesprekken.

2. Proactief zijn

“Mensen maken zich te klein en zijn vaak te afwachtend. Nederlanders
zijn bijvoorbeeld veel assertiever. Laat je baas weten wat jouw E=mc²
is, jouw gebruiksaanwijzing. Op die manier ga je ook wat jij wil naar
jou toe kunnen trekken. Je baas zou wel gek zijn om jouw favoriete
competenties niet in te zetten. 80 procent van wat je doet zou moeten
bijdragen tot de verwezenlijking van je doelen. Het is een andere manier
van werken. Je moet naar je chefs toe ook je realisaties benoemen. Ik
merk in de praktijk dat vrouwen dit minder snel doen dan mannen, naar de
reden heb ik het raden.”

3. Lat hoog genoeg leggen

Hoog genoeg, maar ook niet té hoog. Je moet je kunnen ontwikkelen in dingen die je interesseren. Doe je dit niet dan kan dit leiden tot een bore-out je hebt te lang in je comfortzone gezeten en werkt te weinig volgens je verwachtingen. Maar het andere uiterste is ook niet goed. Te veel en te lang werken buiten je comfortzone kan leiden tot een burn-out.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.