5 handvatten om je bedrijf future-proof én je medewerkers gelukkig te maken …

Een groot deel van onze klanten in loopbaanbegeleiding zit vast in een werkomgeving waarin hun unieke talenten en vaardigheden niet benut worden en ze geen ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Of er is een mismatch tussen hun persoonlijke waarden en die van het bedrijf.
Met Passion for Work begeleiden we deze mensen om hun talenten en waarden te (her)ontdekken, te versterken en deze kenbaar te maken. In eerste instantie binnen hun eigen organisatie, zodat ze een job krijgen die beter bij hen past en hen energie geeft!

Mensen hebben nood aan ZIN-geving

Je bent als organisatie succesvol als je mensen aantrekt die ook willen blijven. Werknemers spelen de grootste rol in het succes van het bedrijf; als ze vanuit zichzelf de resultaten willen verbeteren en het bedrijf laten groeien. Dit soort engagement bereik je vandaag niet door de werknemers alleen te vertellen wat ze moeten doen, je moet hen ook uitleggen waarom het belangrijk is. In de maatschappij van vandaag hebben mensen meer dan ooit nood aan ZIN-geving. Ze willen zich verbonden voelen met hun bedrijf, hun collega’s en wie ze ZIJN. Dit laatste heeft te maken met hun specifieke talenten; waar ze goed in zijn én graag doen, wat ze verder willen ontwikkelen en wat hun persoonlijke waarden zijn. Ze willen connectie voelen tussen de missie van het bedrijf én hun persoonlijke missie.

We leven in snel veranderende tijden en kunnen niet meer om digitalisering en globalisering heen. Maar ook intern zijn er heel wat veranderingen. Vroeger gingen mensen werken om in hun primaire behoeften te voorzien: eten, drinken, een dak boven hun hoofd … Meer werd er van het werk niet verwacht. Vandaag liggen onze verwachtingen beduidend hoger: we willen doen waar we goed in zijn, hebben nood aan sociale contacten, aan erkenning en waardering. Daarnaast willen we onszelf verder ontwikkelen en voldoening halen uit wat we doen. Werk dient niet alleen maar om geld te verdienen. Werk moet ook ZIN-vol zijn. Pas  dan zullen we ons engageren en het beste van onszelf geven.

Een nieuwe mindset voor bedrijven

Bedrijven die goede medewerkers willen behouden, moeten dus weten wat de unieke talenten, drijfveren en waarden van hun mensen zijn. Wat een enorm voordeel zou het zijn voor beide partijen indien hier vanuit het bedrijf aan gewerkt kan worden zodat de noden van werknemer en werkgever op elkaar aansluiten. Zo kan je talentgericht mensen verder ontwikkelen voor de rollen die een organisatie nodig heeft. Het resultaat? Bevlogen medewerkers die zorgen voor meer rendabiliteit, productiviteit en groei, en tegelijkertijd minder verzuim. Een win-win voor beide partijen!

5 handvatten om je bedrijf in beweging én je medewerkers aan het roer van hun carrière te zetten

Hoe kan je de identiteit en het imago van je bedrijf naar buiten brengen én mensen behouden die voelen dat ze aansluiten bij die identiteit?

  1. Zorg dat je medewerkers je bedrijf kennen. Dat ze houden van wat ze zien. Betrek hen in je verhaal en laat hen het hunne vertellen. Wakker hun enthousiasme aan en maak hen trots. Dat leidt tot engagement en in dit soort cultuur staan jouw medewerkers op als ambassadeurs. Zij dragen mee jouw verhaal uit, dat nu ook dat van hen is.
  2. Als je medewerkers de missie van het bedrijf kennen, en weten welke belangrijke bijdrage zij er toe leveren dan zetten ze zich in, gebruiken ze hun talenten, met betere en snellere resultaten tot gevolg. Vertaal de bedrijfsmissie in bedrijfsdoelstellingen en zet deze verder om in doelen voor elke afdeling én elke individuele medewerker. Zet hierbij in op de sterktes van de medewerkers. Weet waar ze goed in zijn én graag doen, en benut deze talenten.
  3. Ga aan de slag met de organisatiewaarden. Ieder bedrijf heeft een eigen cultuur met specifieke waarden. De mate waarin medewerkers zich gelukkig voelen in het bedrijf, hangt nauw samen met de overlapping tussen hun persoonlijke waarden en die van het bedrijf.
  4. Stimuleer je medewerkers om aan het roer van hun carrière te gaan staan. Laat hen samen met hun collega’s op zoek gaan naar hun waarden en competenties. Zo krijgen ze zicht op wat hen energie geeft. Ze maken een balans op van hun huidige job en zien wat er al goed zit en wat nog beter kan. Dit geeft hen de kracht om hun loopbaan zelf in handen te nemen.
  5. Door talentmanagement ontdekken je medewerkers interne opleidingen en mogelijkheden die ze nog niet kenden. Ze nemen zelf initiatief, groeien door in je bedrijf en blijven. Zelfs als ze eigenlijk wilden vertrekken.
Maak van ook van jouw bedrijf een succesverhaal

Gaat de energie bij je medewerkers omlaag? Zitten ze niet op hun plaats? Dan kost dat je bedrijf veel tijd en geld. Zet Personal Branding in als instrument voor talent management en boek resultaten: enthousiaste en bevlogen medewerkers én betere productiviteit, retentie en imago.

Geschreven door Anja Van Nueten, voormalig consultant Passion for Work- Herwerkt door Sofie Vanham, Business Unit Manager Passion for Work”

Aan de slag!

Al onze coaches zijn opgeleid volgens de Passion for Work-methodologie, hebben ruime ervaring in het bedrijfsleven en relevante coachings- en trainingservaring. Je kan bij ons terecht voor:

  • een introductielezing ‘Personal Branding’
  • een groepstraject ‘Aan het roer van mijn loopbaan’
  • een groepstraject ‘Energiemanagement’
  • individuele coaching
  • outplacement

Ben jij HR-verantwoordelijke en wil je een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek?
Neem contact met ons op. Vermeld in je aanvraag dat je interesse hebt in ons aanbod voor bedrijven. Wij luisteren naar je verhaal en maken een voorstel op maat. Graag tot binnenkort!
Ben jij medewerker en staat jouw bedrijf open voor mogelijkheden?
Bezorg deze info dan aan je leidinggevende of de HR-verantwoordelijke! Dank alvast!

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen hieronder op de site. Meer dan 13 000 mensen gingen je reeds voor. Veel leesplezier!

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Het is ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.