5 vragen die je best voorbereidt voor een sollicitatiegesprek…

e beste manier om je voor te bereiden op een job interview is zorgen dat je kan antwoorden op deze 5 basisvragen die de interviewer kan stellen.

Uiteraard kunnen er veel meer vragen, maar de kans is groot dat deze 5 vragen aan bod zullen komen. Het goed kunnen beantwoorden van deze vragen zal ervoor zorgen dat je ter plaatse niet met je mond vol tanden staat waardoor je met meer gemak en zelfvertrouwen naar je gesprek gaat!

1. Vertel eens iets over jezelf?

Kortom, wat is je pitch? De elevator pitch is een betoog van ongeveer zestig seconden waarin jij jezelf of een idee verkoopt. Om hier een goed samenhangend en volledig verhaal van te maken is het noodzakelijk dit goed voor te bereiden.

De naam ‘elevator pitch’ is gebaseerd op de korte tijd die je hebt om je verhaal te doen. Je stapt op de begane grond in de lift, toevallig samen met iemand aan wie je je wilt presenteren. De tijd die je hebt is de tijd die het kost om naar de 20e of 30e verdieping te gaan. Pakweg een minuut.

Wat vertel je in je elevator pitch?

De belangrijkste punten die aan bod komen in je korte pitch zijn:

  • Wie jij bent
  • Wat je te bieden hebt (oplossing)
  • Welke voordelen je meebrengt (wat je kunt)
  • Wat je zoekt

De inhoud van een elevator pitch verschilt per functie en situatie enorm, maar de structuur blijft hetzelfde.

2. Wat zijn je sterktes?

Recruiters willen simpelweg weten waar jij goed in bent en of je je hier ook bewust van bent. Ook willen ze weten wat ze aan jou kunnen hebben. Wat kunnen jouw sterke kanten betekenen voor dit bedrijf?

3. Geef een paar concrete voorbeelden van je sterktes/vaardigheden die je in de verf wil zetten.

Als je weet welke vaardigheden er gezocht worden voor die bepaalde functie is het makkelijk om hier vooraf al over na te denken. Bereid 2 of 3 interessante voorbeelden voor over wanneer je in het verleden in je werk (of privé) deze vaardigheid hebt ingezet.
Schrijf desnoods met bulletpoints een paar kernwoorden per vaardigheid
op tijdens je voorbereiding. Beschrijf de situatie, je taken/acties en het resultaat (volgens de STAR-methode).

Interviewers zien succes in het verleden immers als een indicator voor de toekomst.

4. Waarom zouden we jou aanwerven?

Een goede manier om hierop te antwoorden bestaat sowieso uit 2 delen:

  • Wat maakt dat je wilt werken voor dit bedrijf en dat je zo gepassioneerd bent over hun missie, waarden, manier van business doen, producten, …
  • Waarom wil je deze functie? Wat is jouw meerwaarde en omschrijf dit aan de hand van je ervaring, sterktes, interesses en vaardigheden.

5. Heb jij nog vragen?

Als je nog geen vragen gesteld hebt en je krijgt op het einde van het interview de kans hiervoor, aarzel dan zeker niet om dat te doen.
Bereid op voorhand twee of drie inzichtelijke vragen voor, over het bedrijf, de werking, de doelstellingen, doorgroeimogelijkheden, de reden van de vacature… Aarzel zeker ook niet om de interviewer ‘persoonlijke’ vragen te stellen bijvoorbeeld ‘wat zijn volgens u de 3 grootste voordelen én de 3 grootste nadelen van werken voor dit bedrijf’. (stel zeker geen
privé vragen!)

Dingen om te onthouden (voor, tijdens én na het interview):

  • Zie het gesprek als een wederzijdse kennismaking. Jij kijkt of dit de functie en het bedrijf is, waarvoor je wil werken. Zij kijken of jij de persoon bent waarmee zij willen samenwerken. Na het eerste gesprek beslissen beide partijen of ze willen doorgaan naar de volgende ronde.
  • Wees positief en eerlijk.
  • Wees geïnteresseerd in de interviewer.
  • Wees ontspannen en zorg dat je plezier hebt.
  • Wees dankbaar voor de tijd van de mensen en stuur achteraf een bedankmail.
  • Vergeet niet dat het enige wat jij kan doen is je 100% inzetten. Als dat het geval is en je krijgt de job toch niet, dan heb je jezelf niets te verwijten. That’s just how life is.

Wil jij je voorbereiden op een sollicitatiegesprek of voel je je onzeker tijdens interviews? Tijdens onze loopbaanbegeleiding brengen we je sterktes duidelijk in kaart en oefenen we in krachtige sollicitatiegesprekken voeren.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: