Anders kijken naar tijd… Een beelddenker aan het woord. Ilse Schorrewegen vertelt…

Het verhaal van Ilse…

Ik heb een bijzondere verhouding met tijd en word er niet graag mee geconfronteerd: ik draag geen horloge en in ons huis hangen geen klokken. Ondanks omnipresente tijdsindicaties – via de wekker, PC, telefoon, keukentoestellen, tablet, in de wagen,… – verlies ik namelijk voortdurend alle besef van tijd: ik weet wel hoe laat het is op het moment dat ik naar een klok kijk, ik weet hoe laat ik een volgende activiteit voorzien heb om te gaan doen, maar de periode tussen het nu en het moment waarop ik iets anders ga doen, die is moeilijk in te schatten voor mij. Eens ik in een bepaalde activiteit duik die goed voelt, verlies ik me erin en is er alleen nog ruimte. Digitale klokken – met hun momentopname – helpen daar ook niet bij. Zo’n on-eindige, ronde wijzerplaat waarop je de wijzers ziet voortschrijden ten opzichte van het geheel plaatje, dat geeft al een beter inzicht in het tijdsverloop. Een zandloper, die geeft nog meer rust: daarin verglijdt het zand – en dus de tijd – zonder metrische indicatie: heerlijk. Het doet je realiseren hoe kostbaar tijd en tegelijkertijd hoe beperkt en futiel metrisch tijdsbesef is.

Mijn bijzondere verhouding met tijd komt door mijn breinvoorkeur. Ik ben iemand die bij voorkeur de rechterkant van mijn brein inzet – ook wel als BEELDDENKER of visueel-ruimtelijk denker bestempeld – in tegenstelling tot de begripsdenkers die bij voorkeur de linkerkant van hun brein gebruiken voor hun denkprocessen. Tijdsbesef-en controle bevinden zich aan de linkerkant van ons brein en die kant geniet merkelijk minder mijn voorkeur. Dat weet ik omdat ik via een methode om breinvoorkeuren in kaart te brengen – NBI © of Neethling Brain Instruments – mijn eigen breinvoorkeur leerde kennen en meteen ook inzicht kreeg in de andere breinvoorkeuren die bestaan. Goh, wat viel er dankzij dat inzicht veel op zijn plaats in mijn leven!

Zo begreep ik dat die rechterbreinvoorkeur me een absolute ramp in tijdsdenken maakt. Ik ben op mijn best als ik me kan verliezen in het moment, als ik zinvol bezig ben, kwaliteit mag leveren, alle besef van tijd daarbij vergetend. Voor mij is dat waar vakmanschap over gaat. Sommige mensen omschrijven dat gevoel als ‘flow’ en benijden mij om dat talent. Zelf moeten ze cursussen mindfullness en yoga volgen, of op reis gaan naar Afrika of Azië om eens af en toe in zo’n staat te geraken, terwijl het bij mij redelijk automatisch gaat, mits ik voor de juiste context zorg. Begripsdenkers – of lineair denkers – omschrijven rechterbreindenkers vaak als naïeve dromers. Hoewel ik vandaag ongelooflijk trots ben op die omschrijving – omdat ik ondertussen de kwaliteiten ken die bij mijn profiel horen en ervan overtuigd ben dat de toekomst aan de rechterbreiners is, omdat de wereld zoals we die kennen op een kantelpunt staat – is die fierheid er niet altijd geweest: heel mijn leven al zijn er mensen die op mij foeteren telkens ik het moeilijk heb met tijdrestricties of wanneer het volgens hen lijkt dat ik niet helemaal aanwezig ben in het moment.

Niet dat dat foeteren vaak gebeurde in mijn professioneel leven: al heel jong leerde ik dat ik me maar beter kon conformeren aan die obsessie van anderen met tijdsdenken en aldus werd ik er zelfs heel goed in. Wij doen immers alles OP TIJD, binnen bepaalde TIJD, onder TIJDSDRUK. Vele jaren werd ik zelfs geroemd om mijn strak tijdsbeheer, mijn organisatievermogen, mijn timemanagementskills, afgewerkte to-dolijstjes en de rigiditeit waarmee ik met al die zaken goochelde en er anderen in wegwijs maakte. Nochtans bleven al die tijd deadlines, op tijd komen en vooral binnen té beperkte tijd kwaliteit afleveren stressfactoren voor mij. Tot op een bepaald moment die stressfactoren zo zwaar wogen, dat ik door mijn obsessie met TIJD al mijn creativiTEIT en daarmee ook mijn eigenheid verloor. Dat was voor mij een kantelpunt. Ik wilde begrijpen hoe het kwam dat ik energie verloor, terwijl ik toch die dingen deed waarin ik erg goed was.

Zo ontdekte ik dat er een onderscheid bestaat tussen goed zijn in iets en iets graag doen. Het verschil tussen een aangeleerde vaardigheid en een aangeboren talent werd me pijnlijk duidelijk. Dankzij inzicht in mijn breinprofiel ontdekte ik dat ik helemaal niet goed ben met tijdsbeheer, zelfs een aangeboren afkeer heb van strakke structuren en processen, van hokjesdenken, van hiërarchie, terwijl ik net wel talent heb voor CREATIVITEIT en MENSGERICHTHEID.

Dankzij inzicht in de verschillende breinvoorkeuren, begreep ik ook hoe haaks bepaalde voorkeuren op elkaar staan, hoe verschillend wij allemaal zijn en hoe we allemaal door een andere bril naar eenzelfde realiteit kijken… Met alle mogelijke conflicten, spraakverwarringen, oordelen & onbegrip voor elkaar van dien én met energieverlies als gevolg. In tijden waarin burn-out welig tiert toch een heel belangrijk gegeven!

Als carrièrecoach geef ik mensen inzicht in hun unieke breinvoorkeur, ik inspireer hen rond het onderscheid tussen talenten en competenties en de impact die het verschil tussen beide heeft op de energiebalans. Ik vertel aan zoveel mogelijk mensen over de diversiteit aan breinvoorkeuren en de fantastische opportuniteit die dit biedt om beter met anderen te communiceren en beter voor jezelf te kunnen zorgen en je droombaan te realiseren!

10 typische eigenschappen van een beelddenker
met dank aan Saskia Smet van Numentum

 1. Een beelddenker vertelt zijn/haar verhaal vooral aan de hand van beelden en/of metaforen.
 2. In gesprek bruist een beelddenker van energie en je krijgt het gevoel alsof je overspoeld wordt door een niet te stoppen stroom van ideeën, associaties en verbindingen. Je ervaart deze persoon als een creatief denker.
 3. Ze zien het dikwijls groot omdat ze er vanuit hun visie op het volledige plaatje allerlei zaken lijken bij te sleuren. Hierdoor lijkt hun verhaal totaal chaotisch en onoverzichtelijk voor personen die graag stapsgewijs te werk gaan.
  De “beelden en verbindingen stroom” in hun hoofd passeert aan 32beelden/sec, het is dikwijls lastig om snel de juiste woorden te vinden om te vertellen waar ze naartoe willen.
 4. Ideeën daadwerkelijk uitwerken en een project tot een goed einde afwerken, is lastig omdat er steeds weer nieuwe ideeën hun pad blijven kruisen. Hierdoor verandert alles continu en lijkt het alsof deze persoon in een totale chaos werkt.
 5. Een beelddenker heeft het lastig om te functioneren in organisaties met strikte processen, procedures en een strakke hiërarchische structuur die strikt gevolgd dienen te worden. Dit veroorzaakt bij deze personen extra stress. Hij/zij haakt totaal af als deze processen, structuren en hiërarchie achterhaald zijn.
 6. Een beelddenker voelt of ziet onmiddellijk in processen waar de dingen fout gaan, hij is echter dikwijls niet in staat om kort en bondig uit te leggen waarom.
 7. Een beelddenker kan zo opgaan in iets waar hij/zij mee bezig is en kan zo alle gevoel van tijd uit het oog verliezen.
 8. Ze komen dikwijls te laat en/of hebben alle tijd voor afspraken.
 9. Een beelddenker stelt vaak dingen in vraag en zoekt naar verbanden, ziet zaken holistisch en vanuit het grote plaatje. Deze persoon lijkt te leren door alles in zijn/haar omgeving met elkaar te verbinden eerder dan onderwerp per onderwerp (of vak per vak) te studeren.
 10. Een persoon die dikwijls persoonlijk heel sterk emotioneel geraakt lijkt te worden door de dingen die in zijn/haar omgeving gebeuren ook als is hij/zij zelf geen betrokken partij.​

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*