Ben jij manager? Zó krijg je bevlogen medewerkers!

Bevlogen medewerkers dragen bij tot een betere werksfeer, veranderen minder snel van werk en presteren beter. Bovendien ervaren ze, naast het werk, ook een positief effect op andere levensgebieden: persoonlijke ontwikkeling, financiën, gezondheid, relatie/gezin en sociale contacten. Een hoog energieniveau is dus een win-win voor werknemer en werkgever. Allemaal heel logisch, toch? Maar hoe je dit? Vanuit onze ervaring verzamelde Travvant-coach 8 makkelijke en concrete tips, voor een snel resultaat:

1. Creëer duidelijkheid

Formuleer heldere verwachtingen voor je medewerkers. Doe dit aan de hand van een rolbeschrijving die het doel van de functie en de kerntaken beschrijft (bv. agendabeheer, bestellingen ingeven, planning) en een competentieprofiel dat maximaal 9 competenties met gedragsvoorbeelden formuleert en vermeld het waarom gelinkt aan de missie van het bedrijf. Tip voor een maximaal draagvlak: maak dit samen op met de medewerker(s).

2. Neem bewust tijd en zorg zo voor openheid

Plan gesprekken in met je medewerkers. Laat hen de agenda mee voorbereiden. Bij de start  zitten jullie wekelijks samen, hierna stemmen jullie de frequentie af. Zorg dat jullie niet gestoord worden en start altijd met de vraag hoe het gaat met de medewerker. Op die manier bouwen jullie een band op en kan er openheid zijn.

3. Geef positieve feedback

Zet het goede werk van de medewerker in de verf. Zo benoem je het feit en formuleer meteen ook waarom het zo positief is, bijvoorbeeld: ”Bedankt dat je die fout ontdekte. Op die manier hebben we de klant een foutloze bestelling bezorgd en hebben we een tevreden klant. Je hebt een klacht vermeden, ik ben blij met zo een alerte collega.”

4. Hou een stoefboekje bij

Koop een groen (nee, geen rood aub?) schriftje of hou een bestand bij op je pc, om (positieve) feedback te verzamelen. Je hebt immers niet altijd meteen de kans om feedback te geven. Op die manier kan je tijdens het jaarlijks evaluatiegesprek concreter zaken benoemen die positief waren. Wat je aandacht geeft, groeit!

5. Vier successen

Grijp elke kans om iets te vieren: een verjaardag, een geboorte, een tevreden klant, een bestelling, een mooi resultaat, een grappige situatie. Vier het op een manier die bij jullie past. Of misschien wel een grappige dansmove? Maar dit past zeker niet bij iedereen. Je kan ook op een bord positieve zaken noteren.

6. Walk your talk

Als je wilt dat je medewerkers bevlogen blijven, geef je hier best zelf het goede voorbeeld. Neem bijvoorbeeld regelmatig pauzes (voormiddag en namiddag) en neem de tijd om te lunchen. Eet je boterhammen zeker niet op aan je laptop. Pauzes nemen verhoogt de efficiëntie. Hou je aan een strakke agenda tijdens meetings. Time management is the key!

7. Smile

Kies voor een optimistische houding. Het is bewezen dat bewust glimlachen bijdraagt tot een positievere sfeer. Zorg dat er naast het werk ruimte is voor luchtigheid. Zo hield een groot, gekend bedrijf elke vrijdag om 16u een “moppen-uurtje”?

8. Ken je eigen carrièrepaspoort en dat van je medewerkers

Een carrièrepaspoort is een inventaris van jouw 5 favoriete vaardigheden (=talenten), te ontwikkelen vaardigheden en waarden. Wanneer je werk doet dat je graag doet en goed kan (= je talenten inzetten), werk dat aansluit bij wat je belangrijk vindt (= je waarden) en waarbij je kan ontwikkelen wat jij graag wil ontwikkelen, dan:

  • heb je een energieniveau van 10/10: je kan alles aan!
  • ben je enthousiast, en dat maakt het verschil tussen middelmaat en succes
  • toon je engagement
  • sta je aan het roer van je carrière en je leven

Vergelijk je talenten met een oplaadbare batterij: doen waar je goed in bent en wat je graag doet, levert energie op en laadt je batterijen op. Als je dingen doet waar je niet goed in bent of die je niet graag doet, dan lopen je batterijen leeg.

“Geschreven door Mieke Meynen, voormalig consultant Travvant – Herwerkt door Ellen Vanbuel, Loopbaancoach Travvant”

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: