Bore-out versus burn-out

Wil jij weten wat een burn-out en een bore-out is?
Wil jij weten wat het verschil is en wat de relatie is tussen een burn-out en een bore-out?
Wil je weten wat je moet doen om een burn-out en een bore-out te voorkomen?
Of herken je gewoon één van volgende zaken? Lees dan zeker dit artikel.

 • Je merkt dat je werk teveel energie kost en je werk heeft een negatief effect op de rest van je leven.
 • Je kreeg de diagnose burn-out of bore-out of voelt dat je er tegenaan loopt.
 • Je begint te twijfelen aan jezelf.
 • Je droomt stiekem van een ander leven maar weet niet wat en hoe.
 • Je vraagt je af of je niet gewoon tevreden moet zijn met wat je hebt, je hebt immers een goed leven.

Een bore-out slaat even hard toe als een burn-out. Toch is het nog meer een taboe. Passion for Work heeft een methode ontwikkeld om te weten te komen hoe je meer energie krijgt van je werk en hoe jij hiermee een bore-out of burn-out kan vermijden.

1.     Verschil en relatie burn-out en bore-out

Mensen met een burn-out zijn te lang doorgegaan in hun effortzone: ze hebben hun grenzen te lang verlegd. Ze zijn overprikkeld en raken opgebrand.

Iemand met een burn-out is geen zwakkeling. Integendeel, meestal is hij een harde werker. Ieder mens is potentieel kandidaat voor een burn-out. Het volstaat dat stresserende omstandigheden thuis en/of op het werk ontstaan, samenkomen en langdurig aanslepen; op een bepaald moment kan je dat niet meer aan. Doe hierbij nog wat perfectionisme, een laag zelfbeeld en ‘nooit nee kunnen zeggen’ en je hebt alle ingrediënten om je burn-outcake te bakken.

Bij een bore-out blijf je te lang hangen in je comfortzone. Je hebt geen uitdaging en wordt niet (genoeg) geprikkeld om je grenzen te verleggen. Je zelfontwikkeling valt stil en je haalt niet langer voldoening uit je werk.

Een mens functioneert het best als hij een doel voor ogen heeft, gestimuleerd en bemoedigd wordt. Wanneer er totaal geen uitdaging is, vervalt men in verveling. Indien deze verveling een chronisch gegeven is, kan dit aanleiding geven tot een bore-out. Een bore-out kan dezelfde verschijnselen geven als een burn-out. Ook bore-out betekent een aanslag op je gezondheid en je werkplezier.

Het feit dat je je verveelt op het werk is moeilijk uit te leggen aan je baas of collega’s, en dus ga je het maskeren, verbergen. Dat kost je veel energie. Deze onderbelasting werkt enorm demotiverend en je daadkracht neemt af, alsook je zelfvertrouwen en uiteindelijk je zelfrespect. Dit resulteert in verschijnselen die vergelijkbaar zijn met burn-out.

Iemand met een burn-out of bore-out kan er aan de buitenkant ‘normaal’ uitzien en oogt een normaal gedrag te vertonen. Maar diep vanbinnen voelt die persoon zich vaak uitgeput en moedeloos. Buiten de thuissituatie houdt hij dit verborgen, omdat hij zich schaamt en schuldig voelt.

Bovendien durven mensen er ook niet echt over te praten. De groep mensen die een bore-out hebben, verdwijnen in een hoekje en bevinden zich in een grijze zone. Bore-out is meer dan je zomaar vervelen op je werk. Je vervelen is in onze maatschappij not done en dit durf je ook niet tegen je leidinggevende te zeggen. En als je je verveelt, ben je bang om als profiteur aanzien te worden en zelfs als iemand die niet ondernemend is.

Tot nu toe is er nog niet erg veel onderzoek naar bore-out gedaan.

2.     Enkele symptomen van bore-out

Verveel je je zo – doordat je eentonig of te weinig uitdagend werk  hebt – dat je moe en doodongelukkig wordt, dat je niets meer gedaan krijgt? Dan kamp je misschien met een bore-out. Enkele symptomen:

 • Irritatie: je kan weinig verdragen.
 • Je slaapt slecht en bent oververmoeid.
 • Je voelt je lusteloos en hebt nergens zin in.
 • Stemmingswisselingen
 • Focus-en concentratieproblemen
 • Je wordt introvert en vermijdt sociaal contact.
 • Je bent wanhopig op zoek naar een uitdaging.

Het is goed mogelijk dat je collega’s dit niet doorhebben. Vaak verstoppen we ons achter het druk-druk imago. Veel mensen schamen er zich – onterecht – voor dat ze zich vervelen.

 • Ode aan ons dagelijkse leven

Waarom zijn onze levens tegenwoordig zo gecompliceerd? Wij zijn veel ambitieuzer over wat het leven ons kan brengen dan alle generaties voor ons. Daardoor accepteren we minder: we tolereren geen ongelukkige relaties, we tolereren niet dat we ouder worden en een slechtere gezondheid krijgen, we willen geen saaie baan. Daartegenover staan momenten van intense voldoening die andere generaties waarschijnlijk niet hadden, maar ook een heleboel gevoelens van ontevredenheid, angst en stress -omdat we bang zijn dat het ons allemaal niet meer lukt.

Hoe komt het dat we zo ambitieus zijn? Dat komt door de democratische revolutie in de negentiende eeuw. De premoderne opvatting was: er zijn maar een paar mensen die ambitieus kunnen zijn over hun leven. Verder was bijna iedereen voorbestemd om een slecht leven te hebben. Door de democratisering kwam het idee dat eigenlijk alle mensen alles zouden moeten kunnen hebben.  Oorspronkelijk is dat een christelijke gedachte: iedereen is gelijk in de ogen van God. En dat is langzamerhand veranderd naar ‘iedereen moet het materieel goed hebben, iedereen moet een goed liefdesleven hebben, iedereen moet een goede job kunnen hebben en gelukkig kunnen zijn. Emoties en houdingen ten aanzien van het leven die voorbehouden waren aan een heel kleine elite, werden ineens voor iedereen. Bron: Alain de Botton

Wat is het alternatief? Kweek veerkracht en leer dat falen ook wel eens mag. Er kan gewerkt worden rond 4 hefbomen: focus, optimisme, zelfcontrole en zelfbewustzijn. Focus en optimisme kan je trainen. Zelfcontrole kan je stimuleren door zelfkennis op te doen. Om zelfkennis op te doen is het belangrijk te weten wat voor jou echt belangrijk is. Leer op een nieuwe manier naar jezelf kijken.

Afbeeldingsresultaat voor cartoon even mijn veerkracht oefenen

Kun je jezelf echt kennen? Jezelf compleet kennen? Nee, maar je kunt jezelf wel steeds beter leren kennen. Door loopbaancoaching krijg je meer inzicht in wat écht belangrijk voor je is. Durf je hierin te laten helpen door andere mensen.

 • Haalbare tips om een bore-out (en burn-out) aan te pakken of te voorkomen.

Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Soms helpt een aanpassing van je takenpakket, soms is een nieuwe functie en/of werkomgeving noodzakelijk.

Erover spreken met je partner, je arts en je werkgever is een belangrijke stap in het genezingsproces. Zo ontstaat wederzijds begrip, wat zeker voor degene die in een burn-out of bore-out is erg belangrijk is.

Train ook je mindset. Jouw gedachtenpatronen spelen een grote rol in de ontwikkeling van deze ziekte. Train jezelf aan de hand van een positieve mantra die bij je past. Het is bewezen dat zelfpraat werkt.

Ga vooral op zoek naar dingen die je graag doet, die je energie geven. Sommige mensen zijn mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke behoeftes. Kies voor een job die je prikkelt, je stimuleert, je uitdaagt en je enthousiast maakt!

3.     En jij?

Ben je uitgekeken op je job? Verveel je je? En wil je meer energie in je werk?

In de loopbaancoaching werken we met de E=mc² formule om weer energie te krijgen van je werk. Met deze methode kunnen wij je helpen om een burn-out of bore-out te voorkomen.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde per uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.