Die reorganisatie was het begin van iets heel nieuws …

Vaak stellen mensen me de vraag waarom of hoe ik na een carrière van meer twintig jaar in een multinational als zelfstandig ondernemer begonnen ben. Nog vaker krijg ik klanten over de vloer die zelf in een reorganisatie zitten en zich afvragen wat er nog rest voor hen. Wees gerust, er zijn altijd mogelijkheden! Hierbij mijn verhaal …

Jarenlang had ik een topjob! Vanuit de HR-afdeling was ik verantwoordelijk voor interne communicatie, ontwikkeling en coaching van medewerkers en was ik nauw betrokken bij grote leer- en veranderingsprocessen. Een job waarin ik mijn passie voor zowel coaching als communicatie kon combineren. Dit was mijn droomjob en ik heb deze dan ook heel veel jaren met enorm veel plezier gedaan!

Tot het tij keerde en bij elke reorganisatie mijn job steeds meer werd weggesaneerd. “Gelukkig” kreeg ik andere verantwoordelijkheden. Jammer genoeg dingen die ik niet graag deed en die mijlen ver weg lagen van waar ik goed in was. Ik heb dus aan den lijve ondervonden wat dit met je energieniveau én je zelfbeeld doet. Maar je houdt vol … want je werkt al plus 20 jaar in een gerenommeerd bedrijf, op een bepaald niveau, met tal van voordelen … dat gooi je toch niet zomaar weg, toch?

Reorganisatie? Het terugvinden van talenten en waarden geeft nieuwe energie

Maar ik hield het niet vol: moe gaan slapen en nog meer moe terug opstaan, geen fut meer, prikkelbaar … Gelukkig las ik toen in Feeling een interview met Katrin Van de Water van Passion for Work: Eureka! Daar moest ik zijn! De tips die ik opdeed, gebruik ik vandaag nog steeds! Alleen al het volgen van deze twee programma’s gaf me terug energie!

Uit de coaching bleek meer dan duidelijk met welke talenten ik aan de slag wilde gaan: coaching en communicatie. En ook dat dit niet meer kon binnen mijn huidige werkomgeving. Toen bij een volgende reorganisatie bleek dat er voor mij geen plek meer was, kwam dat hard binnen. Achteraf bekeken was dit precies het duwtje wat ik nodig had om er uit te (durven) stappen.

Van reorganisatie naar de eerste stappen naar zelfstandig statuut

Tijdens het outplacement merkte ik opnieuw dat ik heel graag anderen begeleidde om terug met goesting aan de slag te gaan, en mijn ervaring vanuit HR kwam hier heel goed van pas. Daar wou ik iets mee doen, al wist ik niet direct wat. Eerst maakte ik werk van mijn certificering als coach, om mijn ervaring op dit vlak nog verder uit te bouwen. En bleef ik doen wat ik in de 5 stappen leerde: gaan praten met mensen die doen wat jij wil doen. Dat helpt om uit te zoeken en aan te voelen wat de job inhoudt om zo steeds beter te weten of het bij je past.

Bij Unizo volgde ik het GoforBusiness-traject, om uit te zoeken of het statuut van zelfstandige iets voor mij zou zijn. Tijdens dit traject wordt de haalbaarheid van je idee getoetst in individuele gesprekken met een begeleider. Je stelt een financieel en business plan op en neemt deel aan groepssessies samen met andere (startende) ondernemers. Daarnaast ging ik ook praten met mensen die dit zelfstandig deden en liep met verschillende van hen mee. Toen ik zag dat Katrin haar team van coaches aan het uitbreiden was, vielen heel wat puzzelstukjes samen.

Om te groeien moet je durven loslaten

Vandaag heb ik opnieuw mijn droomjob gevonden en ik vind het magisch om hierin anderen te begeleiden. Het is een voorrecht om op de eerste rij te mogen zitten als mensen hun talenten (her)ontdekken. Om hen te zien groeien, steeds meer zichzelf worden, steeds dichter bij een job die bij hen past én te zien welke positieve flow er dan ook komt in de rest van hun leven!

Of het allemaal van een leien dakje is gegaan? Niet in het minst. Het was een proces van vallen en opstaan, trial en error, twijfels, hard werken, uitproberen en bijsturen. Maar vooral is deze zoektocht een voorbeeld geweest van hoe je eerst moet (durven) loslaten vooraleer je kan groeien. Die reorganisatie was een noodzakelijk verlies. Om te kunnen groeien als mens en te worden wie ik ben … Dat gun ik jou ook!

Tips bij een reorganisatie

  • Update je CV, maak je profiel aan op jobsites en activeer jobagents zodat je automatisch op de hoogte wordt gebracht als jouw profiel aansluit bij een vacature.
  • Update je Linkedin-profiel.
  • Neem deel aan – meestal gratis – infodagen van alles wat je interesseert, inclusief opleidingen.
  • Hou een overzicht bij van al je acties. Zo breng je in kaart wat je allemaal al gedaan hebt en ontdek je stilaan de rode draad.
  • Noteer hierin de gegevens van al jouw contactpersonen. Handig als je hen later terug wil contacteren.
  • Praat met mensen die doen wat jou aanspreekt. Hoe ziet hun gemiddelde dag eruit? Wat is leuk, wat minder, welk zijn de uitdagingen?
  • Vraag wie van hun contacten voor jou ook interessant kan zijn. Zo heb je steeds een volgende lead.

Geschreven door Anja Van Nueten, voormalig consultant Passion for Work- Herwerkt door Sofie Vanham, Business Unit Manager Passion for Work”

En jij?

Hangt er bij jou een reorganisatie in de lucht? Wist je dat je ook outplacement kan volgen via Passion for Work? En dat je heel vaak zelf aan je werkgever een bureau kan voorstellen? Neem contact met ons op mvv outplacement. We luisteren naar je verhaal, en maken een voorstel op maat rekening houdend met het budget van je werkgever.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.