Onze tips voor het formuleren en realiseren van je doelen in 2021

Onze tips voor het formuleren en realiseren van je doelen in 2021

Onze tips voor het formuleren en realiseren van je doelen in 2021

Een nieuw jaar, nieuwe kansen

2021 is een feit!

Heb je aan het einde van 2020 de balans opgemaakt van al je prestaties, verwachtingen en dromen? Kan je, ondanks dit bizarre jaar, waarbij je volop werd uitgedaagd in je mentale en emotionele flexibiliteit, dankbaar zijn voor de zegeningen die 2020 je bracht? Lukt het je om de minder leuke ervaringen van dit coronajaar los te laten?

Terzelfdertijd is 2021 een gloednieuw jaar om opnieuw en sterk te beginnen, en kansen te krijgen om alles te doen wat je dit jaar wil doen. Het verbazingwekkende aan kansen is dat je ze elk jaar opnieuw krijgt. Tijd dus om met je nieuwe doelen en voornemens aan de slag te gaan en ze positief te formuleren.


Doelen en voornemens positief formuleren: hoe doe je dat?

Stel je de vraag wat je in de toekomst anders wil zien dan wat je vandaag kent of doet. Je kan (1) je ideeën verduidelijken, (2) je focussen op je inspanningen en (3) concreet tijd en middelen inzetten waarbij je je kansen verhoogt om te bereiken wat je je hebt voorgenomen in dit nieuwe jaar.

Doelstellingen worden meestal SMART geformuleerd waarbij SMART staat voor :

 

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Relevant
 • Tijdsgebonden

 

 

Naast je SMART doelstellingen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de welgevormdheid van je doelen. Een welgevormd doel focust op de door jou gewenste, toekomstige situatie en voldoet aan vijf criteria :

 

 • Formulering in positieve termen: wat wil je bereiken, wat wil je veranderen, welk verschil wil je zien, wat wil je in de plaats van, …
 • Specifiek en contextueel: wat wil je precies bereiken, wanneer wil je je doel bereiken, waar wil je je doel realiseren, met wie wil je dit doen, …
 • Onder eigen controle: kan je je doel bereiken met acties die je onder eigen controle hebt, van wie hangt het bereiken van je doel af, voor wie wil je je doel realiseren, …
 • Ecologisch verantwoord: heeft het doel een positief effect op langere termijn, creëer je voor jezelf geen interne conflicten in het bereiken van je doel, kan er iets mis gaan als je je doel bereikt, kunnen er nadelen zijn als je je gewenste toestand hebt bereikt, heb je een voordeel in het niet bereiken van je doel, …
 • Toetsbaar: hoe weet je of je resultaat hebt bereikt, wat zal je waarnemen (zien, voelen, horen), hoe zal je weten dat je je doel nadert, …

 

Een voorbeeld uit de praktijk

 

Stel dat je je voorneemt om in 2021 meer aandacht te besteden aan zelfzorg. Je welgevormd doel zou er als volgt kunnen uitzien :

 

 • Formulering in positieve termen: op professioneel vlak wil ik in 2021 uitgedaagd worden mijn kennis en expertise te verhogen en ik wil meer energie halen uit mijn werk – je kan dit nog concreter maken door uit te zoeken welke opleidingen/trainingen/webinars je zal volgen.
 • Specifiek & contextueel: voor begin juni 2021 wil ik inzichten hebben over wie ik ben, wat er bij mij past en wat mij blij maakt (specifiek en contextueel).
 • Onder eigen controle: ik vraag mijn VDAB loopbaancheque aan, ik contacteer een loopbaancentrum. Samen met mijn loopbaancoach maak ik mijn professioneel portret.
 • Ecologisch verantwoord: ik ben er mij van bewust dat ik op zelf saboterende overtuigingen kan botsen of dat ik, om mijn doel te bereiken, misschien van job of van werkgever dien te veranderen en dus mentaal en emotioneel zal uitgedaagd worden.
 • Toetsbaar: bij het bereiken van mijn doel ervaar ik meer job tevredenheid, ik heb positievere gedachten en ik geniet van meer innerlijke rust.

 

 

 

Passion for Work by Travvant kan je ondersteunen in jouw doelstelling om in 2021 meer zelfzorg voor jezelf te integreren. Meer zelfzorg integreren is een positief doel en een verbindende boodschap naar de mensen om je heen. Bedenk dat je pas voor een ander kan zorgen als je goed voor jezelf zorgt, net zoals je ook pas een ander gelukkig kan maken als je zelf gelukkig bent.

Ben je enthousiast over wat je in 2021 kan bereiken en heb je ondersteuning nodig in het positief formuleren van je voornemens en dromen aan de hand van welgevormde doelen? Vraag dan zeker een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze Passion for Work by Travvant loopbaancoaches.

Passion for Work by Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro