Na een burn-out weer aan de slag: wanneer en hoe?

Om terug aan het werk te gaan na een burn-out, heb je een officiële toelating nodig van een arts. Hij/zij onderzoekt medische en fysieke zaken en beslist of je in staat bent om het werk te hervatten.

Het verloop van een burn-out en de herstelperiode ervan is voor iedereen anders. Of je klaar bent om de draad weer op te pikken, is dus erg persoonlijk. Vanuit onze ervaring als job-, stress-, burnout-coach, loopbaancoach én ervaringsdeskundige geeft Travvant je graag advies.

Burn-out overwinnen: laat je coachen!

Tijdens een burn-out is het belangrijk om op zoek te gaan naar hulp. Een stress- en burn-out coach helpt je doorheen de herstelperiode en bereidt je ook voor op een reïntegratie.

Hij/zij overloopt onder meer samen met jou een wetenschappelijke vragenlijst, die je meer inzicht geeft op de vraag of je klaar bent om terug te gaan werken. Met deze lijst kan je dan naar je arts gaan.

Hoe bereid je jezelf voor op een geslaagde reïntegratie?

Zoek uit wat de aanleiding was van je burn-out en wat je aan je job kan aanpassen om dit te vermijden. Een gesprek met je leidinggevende of HR-manager aan de hand van je carrièrepaspoort kan je al een eind op weg helpen. Bespreek jouw stressbronnen, energiegevers en talenten. Belangrijk: je hoeft niet 100 % klachtenvrij zijn om succesvol te integreren.

Lukt het je al om, gedurende een viertal weken, huishoudelijke taken en andere activiteiten uit te voeren in blokken van twee uur met een pauze? Dan kan je, in overleg met je arts, het werk weer voorzichtig hervatten.
Bouw daarbij langzaam op. Begin bijvoorbeeld met een kort bezoekje aan je collega’s en praat wat bij met een kop koffie. Start nadien eventueel met een paar halve dagen of een paar uurtjes per week. Luister daarbij vooral goed naar je eigen lichaam en forceer niets. Een stress- en burnout-coach maakt samen met jou een persoonlijk plan op om het werk weer te hervatten.

Terug aan het werk na een burn-out: 7 tips

Ga je weer aan het werk na een burn-out? Best wel spannend en toch wat onwennig. Deze tips helpen je zeker op weg:

  1. Na een burn-out is het mogelijk dat je voor een langere periode last hebt van concentratieproblemen. Is dat het geval? Verminder je workload en bespreek je takkenpakket met je leidinggevende. Start bijvoorbeeld met minder taken en beperkte werkuren. Bouw nadien stilaan op en bespreek dit op je werk.
  2. Een goed time management is cruciaal. Inventariseer alles wat je doet en bekijk dan hoeveel tijd je besteed hebt aan taken die echt functiegerelateerd zijn.
  3. Waak goed over je pauzes. Als je in de flow van je werk zit, is het verleidelijk om geen pauzes te nemen. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat je efficiënter werkt als je af en toe pauzeert.
  4. Een gezonde geest in een gezond lichaam wordt jouw levensmotto! Eet gezond, beweeg en zorg voor voldoende ontspanning.
  5. Leer ‘nee’ zeggen als je te veel hooi op je vork hebt. Durf zeggen hoe je je voelt. Opkroppen vraagt immers erg veel energie.
  6. Plan goed en leer prioriteiten stellen.
  7. Terugvalpreventie is nodig! De weg naar een herstel is immers vaak bezaaid met allerlei valkuilen. Zo is de verleiding groot om je weer te laten meesleuren in de ratrace van weleer. Laat je daarom ook na je burn-out nog begeleiden. Op die manier vermijd je de valkuilen en leer je je grenzen respecteren. Bovendien blijkt uit cijfers dat burn-out patiënten zonder goede coaching en begeleiding langer thuis zijn en moeilijker de weg vinden naar een geslaagde reïntegratie.

 

“Geschreven door Mieke Meynen, voormalig consultant Travvant – Herwerkt door Sofie Vanham, Business Unit Manager Travvant”

 

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” link_url=”url:https%3A%2F%2Ftravvant.be%2Fcontact%2F|title:contact||” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: