Hoe angst een stap voor te blijven in de zoektocht naar je droombaan.

Angst – het is alomtegenwoordig vandaag.
Het is een thema dat mij al geruime tijd boeit. Al van voor de gebeurtenissen in Parijs. Ingegeven door terroristen, politiekers, voedingsgoeroes, oorlog of je eigen omgeving sluipt de angst ongemerkt binnen en voor je het weet gaat het verlammend werken. Zonder het te beseffen begint het je leven sterk richting te geven en zelfs te bepalen.

In de contacten die ik als loopbaancoach heb met mensen tijdens de begeleidingen merk ik dat angst een belangrijke plaats inneemt in hun proces. Iets nieuws betekent immers de comfortzone verlaten. Vaak stel ik mij de vraag of angst deze belangrijke plaats wel verdient.

Vaak gehoorde belemmerende gedachten bij de zoektocht naar een job die beter aansluit bij hun passie zijn:

  • Ik durf de stap niet echt te zetten omdat ik dat financieel niet aankan.
  • Als ik van job wil veranderen moet ik te veel opgeven (mijn wagen, mijn groepsverzekering, overlijdensdekking, etc.).
  • Ik ben nu te oud om nog te veranderen – het is te laat  voor mij.
  • Wat als ik écht ga voor wat ik wil en het blijkt tegen te vallen?
  • Ik beschik niet over het juiste diploma.
  • Wat als ik het uiteindelijk toch niet leuk vind bij die andere werkgever?
  • Wat als ik faal? Wat als het mij niet lukt om mijn droom waar te maken?

Dit soort gedachten zijn normaal en ze mogen er zijn, maar het is spijtig te moeten vaststellen dat veel mensen zich hierdoor laten tegenhouden en niet tot actie overgaan. En dus ook die droombaan of dat droombedrijf niet realiseren…

Graag deel ik met jullie enkele nuttige tips en strategieën die je kunnen helpen je angst voor te blijven in je zoektocht naar jouw passie.

1. Gezonde angst vs Ongezonde angst

Angst hoeft op zich niet slecht te zijn. Het helpt ons risico’s in te schatten en daarop gepast te reageren. In oorsprong hielp angst ons te overleven bij gevaar. Het zet ons aan te vechten, te vluchten of te bevriezen.

Gezonde angst helpt je dus in je voorbereiding om zo adequaat mogelijk te reageren op een reëel gevaar. Ongezonde angst ontstaat wanneer je angst je in bepaalde situaties belemmert om adequaat te reageren.

Gezonde angst zorgt ervoor dat je je de avond voor een sollicitatiegesprek nog even grondig voorbereidt, dat je alles nog eens naleest en voor jezelf opmaakt wat je juist wilt vertellen of wat je zelf uit het gesprek wilt halen. Ongezonde angst zorgt ervoor dat je begint te twijfelen aan jezelf, ben ik wel de juiste persoon, beschik ik wel over de juiste capaciteiten, wat kan resulteren in het onzeker aanvatten van je gesprek en het mislopen van de belangrijke sterke eerste indruk bij de start.

2. Hoe voorkomen dat je angst ongezond wordt?

Stap 1 – Word je bewust van je angst door deze te accepteren en te respecteren

Een belangrijke eerste stap in het omgaan met angst is dat je beseft dat je angstgevoelens hebt. Het nemen van een volgende stap in je loopbaan zal altijd gepaard gaan met bepaalde angstgevoelens of gedachten.  Dat is normaal en ze mogen er zijn. Het slechtste wat je kan doen is deze wegstoppen of negeren omdat je dan bang blijft en het de kans op een verlammend effect verhoogt.  Je gaat voort op dingen die misschien in de toekomst zouden kunnen gebeuren. Je ontzegt je de mogelijkheid om na te gaan of die dingen ook werkelijk zullen gebeuren.  Durf je angsten te erkennen zonder er een oordeel over te vellen. Noteer voor jezelf waarvoor je juist bang bent gedurende een aantal dagen. Zeg tegen jezelf dat dat ok is  – dat het er mag zijn.

Stap 2 – Laat je angsten niet je leven bepalen

Eens je weet welke gedachten je angst voeden is het tijd om er actief mee aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat ze niet verlammend werken in de stappen die je wenst te nemen op professioneel vlak.

Volgende strategieën zetten je op weg;

  • Denk na over wat je nodig hebt om je angst te verminderen. Welke acties kunnen je hierbij helpen? Welke mensen kunnen je hierbij helpen?
  • Praat erover met mensen die eerder hun comfortzone verlieten – praten over wat je bang maakt kan verhelderend werken en je tot nieuwe inzichten brengen. Beschrijf de situatie die je angstig maakt en het gevoel dat je dat geeft. Ga na of je de situatie vanuit andere perspectieven kan bekijken en welk gevoel je dat dan geeft.
  • Zoom uit – denk na over je angst door ze uit te dagen en te toetsen aan de werkelijkheid. Bekijk de gedachten die je hebt genoteerd en daag ze uit (bron ‘The Work’ van Katie Byron);
    • Is het waar wat ik denk? – wat is realiteit? – welke bewijzen heb je?
    • Kan je absoluut weten of het waar is? – soms moet je een gok wagen, 100% waarheid bestaat niet altijd
    • Hoe reageer je bij deze gedachte? – hoe voelt het, hoe ga je om met anderen, jezelf, levert deze gedachte je stress of rust, wat doe je of zeg je dan specifiek, …
    • Wie zou je zijn zonder deze gedachte? – Hoe zou je leven eruit zien als je deze gedachte niet zou hebben? Draai de gedachte eens om.  Is de omgekeerde gedachte net zo waar als de oorspronkelijke?
  • Kom in beweging – durf jezelf stap voor stap bloot te stellen door in de actie te gaan.
  • Neem initiatief – want iemand anders gaat het niet voor jou doen. Wees mild voor jezelf en geef jezelf de tijd om er te geraken.
  • Geef niet op na een tegenslag – trek hier de nodige lessen uit voor een volgende stap.

Door enkele van deze strategieën toe te passen zal je merken dat er meer opties zijn dan dat je initieel zelf dacht en slaag je erin je angst gezond te houden en je doel alsnog te bereiken.

Is het alsnog te moeilijk voor jou om hiermee zelf aan de slag te gaan, laat je hierin dan begeleiden. We begeleiden je graag stap voor stap, van ‘wat wil ik’ tot ‘hoe bereik ik het’, of je nu wil werken als werknemer, freelancer of ondernemer.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: