Hoe een dreamboard JOU helpt je dromen te realiseren!

Wat is een dreamboard?

Een leuke manier om je focus scherp te houden op wat je wil realiseren, is een dreamboard (ook wel visionboard genoemd) maken. Je gaat beelden en inspirerende woorden of quotes gebruiken om je diepste wensen visueel vorm te geven. Op die manier laat je je onderbewuste werken en ga je de wet van aantrekking in gang zetten om voor je te werken!

Een voorwaarde is natuurlijk wel weten wat je wil, of tenminste een richting. Ook als het nog niet helemaal duidelijk is, kan het proces van het dreamboard maken je helderheid brengen in wat je wil. Want hoe concreter jij bent, hoe groter de kans dat je realiseert wat je wil!

Je kan dit doen per levensgebied (werk, financiën, relatie, gezondheid …) of voor alle levensgebieden samen. Ik maak er soms een apart voor wat ik op werkvlak wil realiseren dat jaar of een mini dreamboard op mijn bullet journal, zodat ik het vaak terugzie.

Als je een thema kiest, kies dan datgene wat nu het minste loopt in je leven. Door hiermee aan de slag te gaan, gaat je hele levenswiel in beweging komen. Je leven ‘bolt’ namelijk maar zo snel als je zwakste schakel.

Hoe maak je een dreamboard?

Dat kan op meerdere manieren: je kan het digitaal doen of via knippen en plakken op een blad. Ik geef voorkeur aan het laatste, maar dat is persoonlijk. Ik vind het gewoon leuk om te scheuren, knippen en plakken. Het proces brengt me vaak al tot rust.

  • Digitaal kan het bijvoorbeeld via Dreamitalive.
  • Ik ben gek op tijdschriften en neem gewoon een grote stapel (Flow, Happinez, Libelle …), schaar en een groot blad en plaksel en begin te knippen en plakken … Met een leuk muziekje op de achtergrond! Kaarsen aan, een tas thee of koffie. Even me-time …

Waarom werkt het?

  •  Een dreamboard maken, past goed bij het stellen van doelen. Waar wil je naar toe? Hoe zou je dat willen hebben? Het is een ontzettend leuke manier om creatief bezig te zijn. Het focust niet op wat er niet is (wat je energie naar beneden haalt), maar op wat je wil wat er zou zijn (wat je energie geeft) en is daarom zo leuk!
  • Ik las ooit dat de kans dat dingen zich manifesteren verdubbelt als je het opschrijft. Wil je het nog krachtiger maken, gebruik dan zeker beelden! Beelden en eventueel enkele woorden maken immers gevoelens bij je los. Een plaatje zegt ook meer dan 1000 woorden en het spreekt je onderbewuste ook beter aan dan enkel een droog document vol geschreven en soms abstracte taal.
  • Het delen met anderen geeft jezelf én je wens nog een extra boost! De wereld mag het weten! Het voelt namelijk heel kwetsbaar om te delen wat je diepste verlangens zijn …
  • Het is daarbij een heel creatief proces om een dreamboard te maken. Het ermee bezig zijn door plaatjes te verzamelen, te bedenken hoe het er uit zou moeten zien, het maken ervan, het schuiven met de plaatjes tot het goed voelt .. het werkt allemaal mee om te focussen. Het is een actief proces waarbij je psyche heel intensief en creatief op een leuke manier bezig is met hoe jij je toekomst zou willen vormgeven … letterlijk bijna, in dit geval.
  •  Ik raad ook altijd aan om het thuis op een zichtbare plek te hangen zodat je het vaak ziet. Bij mij hangt het in de praktijk, zodat ik er vaak naar kan kijken tijdens het werk … Het helpt me om te focussen op wat er voor mij echt toe doet.

 

Als je kiest voor de digitale versie, kan je er je screensaver van maken en het eventueel als openingsfoto op je smartphone gebruiken! Want: “Alles wat aandacht krijgt, groeit!”

Toen ik twee jaar geleden mijn eigen dreamboard maakte en er een foto van op Facebook postte, vroeg een vriendin of ik er geen workshop rond gaf. Wat een geweldig idee! Ik maakte er een workshop rond met verschillende oefeningen die je helpen om dichter bij je eigen waarden te komen: dat waar het voor jou in je leven écht om draait. Niet wat anderen graag zouden willen dat jij doet, maar wat je zélf wil.

En jij?

Wil jij helder krijgen wat je professioneel wil? Deze oefening en reflectie maken we graag tijdens onze loopbaanbegeleiding.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.