Hoe perfectionisten zichzelf vaak blaasjes wijsmaken

Vaak zie ik hoogopgeleide professionals en ondernemers in mijn loopbaancoaching  die aan de buitenkant succesvol lijken en zelfvertrouwen uitstralen.
Nochtans zit er achter die succesvolle buitenkant vaak iets anders:
innerlijk bezwijken ze haast onder prestatiedruk, ze leven in hun hoofd (en negeren daarom hun lichaamssignalen) en twijfelen aan zichzelf en wat ze doen.  Ze lijken niet in staat om tevreden te zijn met wie ze zijn, met de resultaten die ze behalen of doelen die ze bereiken.

Waarom ze…

  • die lastige taak uitstellen?
  • stiekem moeite hebben om snelle beslissingen te nemen?
  • last hebben om de business op te starten waar ze al zolang van dromen?
  • zichzelf (en anderen) onmogelijke doelen vooropstellen?
  • in hun gouden kooi blijven zitten?

Excuses van perfectionisten

Er komen ongetwijfeld een heleboel excuses naar boven. Het favoriete excuus is ‘Omdat ik een perfectionist ben’:

  • ‘Ik ben een perfectionist dus ik geraak niet vooruit in mijn business, carrière of leven.’
  • Of ‘Ik krijg mijn project niet tijdig rond want ik ben een perfectionist’.
  • Of ‘Ik streef naar kwaliteit, daarom verwacht ik van mijn team perfecte resultaten’.

Dat klinkt nog wel ok, toch? Is het niet zo dat elke werkgever of klant verwacht dat ze het perfect doen? Dat ze steeds streven naar sneller, meer en beter? Dus met perfectionisme als excuus komen ze er goed vanaf.

Nu, uit onderzoek blijkt dat perfectionisme behoorlijk complex is. Sommigen hebben er weinig last van. De meerderheid ondervindt er heel wat stress en spanning door. En een aantal onder hen wil de vernietigende effecten ervan niet onder ogen zien en steekt liever hun kop in het zand.

Perfectionisme bestaat uit een kluwen van gedachten en gevoelens die bij iemand leven. Moest een perfectionist eerlijk zijn tegen zichzelf, zou die zeggen:

  • ‘ik stel die lastige taak uit, want ik twijfel aan mezelf.’
  • ‘Ik twijfel aan wat ik doe.’
  • ‘Ik twijfel aan de resultaten die ik neerzet of de doelen die ik bereik.’

Perfectionisme: de harde waarheid

Want dat is de harde waarheid die schuilgaat achter perfectionisme.

En achter die twijfel zit vaak angst: angst om beoordeeld of afgewezen te worden: ‘Ben ik wel goed genoeg? Doe ik het wel goed genoeg? Is het wel genoeg?’  En dit soort gedachten zijn moordend voor je zelfvertrouwen.  Is het dan raar dat perfectionisme je uitput en doet opbranden zoals Marcel Hendrickx in zijn boek ‘Burn-out begint in de kleuterklas’ schetst?

De twijfel en angst die samengaan met perfectionisme, situeren zich op onbewust niveau. Niemand staat ’s morgens op met het idee ‘Ik ga het mezelf nu eens lekker moeilijk maken vandaag’. De oorzaak dient dus ook aangepakt te worden op onbewust niveau. Marcel Hendrickx ontwikkelde hiervoor de OCP methodiek (Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme).  Zelf heb ik aan de hand hiervan al heel wat professionals en ondernemers tijdens loopbaancoaching bevrijd van hun laag zelfbeeld, vermoeidheid en de stress en druk die ze zichzelf opleggen door perfectionisme.

Oplossingen bij perfectionisme: hoe dit juist werkt?

Binnen OCP werken we met het deel van de hersenen dat het perfectionismepatroon aanstuurt. Dit deel werkt vanuit de linkerhelft – de denkhelft.  Dit verklaart waarom perfectionisme gepaard gaat met denken en piekeren. We laten dit deel samenwerken met een ander deel (vrije kind) dat o.a. vrijheid, spontaniteit en creativiteit aanstuurt. Door deze 2 delen te laten samenwerken, ontstaat er harmonie, rust en een sterk gevoel van eigenwaarde.

Als je groei en succes wil laten samengaan met plezier en vervulling (en aan deze laatste 2 ontbreekt het vaak bij perfectionisten) is het belangrijk om te durven kijken naar jezelf. Het vraagt moed om zowel je ‘positieve’ als ‘negatieve’ aspecten te omarmen, zonder oordeel. Toch is het zinvol: pas dan krijg je helderheid en duidelijkheid over wie je wil zijn, wat je belangrijk vindt, wat je valkuilen zijn, waar je goed in zijn, wat je graag doet, wat je nog wil ontwikkelen, wat je energie geeft en vreet.

Duidelijkheid & verantwoordelijkheid

Wanneer je hierover duidelijkheid hebt, ben je in staat om verantwoordelijkheid op te nemen voor jezelf en te kiezen voor zelfzorg. Dit betekent ‘Ja’ zeggen tegen wat bij je past. Een duidelijke ‘nee’ formuleren op datgene wat niet bij je past.

En dit is nu net wat er van je als professional verwacht wordt in de 21ste eeuw: dat je zélf je verantwoordelijkheid opneemt en duidelijk kan communiceren over datgene wat je nodig hebt in je loopbaan. Zodat jij het heft in handen neemt om je carrière vorm te geven. Zodat jij je functie zodanig kan kneden dat je werk je tonnen energie oplevert. En dit komt je productiviteit ten goede. Zowel jij als je werkgever varen er dus wel bij.

Als ondernemer is dit niet minder belangrijk. Eigenlijk vormt het in de 21ste eeuw de basis van je onderneming. Als jij helder kan communiceren welke klanten je wil aantrekken, welke opdrachten je wél en niet wil opnemen, zal je gebeld worden voor datgene wat bij je past. En zal je er meer plezier aan beleven en spontaan meer klanten aantrekken.  Wat zich vertaalt in meer omzet.

Het is niet altijd makkelijk om jouw noden te communiceren. Hier helpen we je graag mee verder vanuit Travvant.

Perfectionisme bij medewerkers

Ben je een werkgever die op basis van het carrièrepaspoort én coaching rond perfectionisme wil zorgen dat zijn medewerkers groei en succes laten samengaan met plezier en vervulling?  Zodat zij zich goed voelen en jij tevreden bent met het resultaat dat ze neerzetten?  Contacteer ons dan voor een vrijblijvende offerte.

Uit ons onderzoek blijkt dat ongezond perfectionisme de kans op burn-out vergroot. Bovendien kan je ongezond perfectionisme aanpakken en ombuigen tot gezond perfectionisme je. Dit kan je veerkracht een boost geven en waardoor ook de kans op burn-out sterk verminderd. Bekijk daarom met je medewerkers of perfectionisme aanwezig is en bekijk zeker onze workshops om hier verder mee aan de slag te gaan.wijfel je of je last hebt van perfectionisme? Doe dan zeker onze perfectionisme test en ontdek of je verdere stappen kan nemen om je perfectionisme onder controle te krijgen.

 

Ben je perfectionist? Buig je perfectionisme om naar meer veerkracht en ontdek op een leuke manier hoe je met je perfectionisme verder aan de slag kan gaan in onze workshop.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: