Lonkt het ondernemerschap? Of ben je net gestart of al gevestigde ondernemer?

Dat je als werknemer gebruik kan maken van loopbaanbegeleiding met loopbaancheques van de VDAB is ondertussen al vrij goed bekend. Dat je ook als – toekomstige – zelfstandige of startende ondernemer hierop beroep kan doen, is dat veel minder.

Om misverstanden te voorkomen: loopbaanbegeleiding voor – toekomstige – zelfstandigen is niet het samen ontwikkelen van jouw businessplan. Het doel is om te ontdekken welke jouw loopbaancompetenties zijn en hoe je die verder kan ontwikkelen en versterken zodat je die beter kan inzetten in je eigen -toekomstige- onderneming.

Hoe kan ik een succesvolle ondernemer worden of blijven?

Hier stelt zich de vraag: over welke competenties moet je als ondernemer beschikken? Daar bestaan talloze studies en boeken over. Er bestaan zelfs lijsten van meer dan 120 competenties. Maar onze hoofdfocus tijdens de loopbaanbegeleiding ligt op jouw ZELF-management. Daarom werken we in eerste instantie rond deze 5 onderstaande competenties. Zijn die in voldoende mate aanwezig? En hoe kunnen die nog versterkt worden?

 

  1. Motivatie

Waarom ben je ondernemer geworden of wil je één worden? Wat wil je bereiken en hoe ziet succes er voor jou uit? Hoe gemotiveerd en gepassioneerd ben je in wat je doet of wil doen?  Hoe groot is jouw verlangen om er echt alles voor te doen om dat doel te bereiken?

 

  1. Zelfvertrouwen

Zonder zelfvertrouwen wordt jouw groei en zelfontplooiing belemmerd. Je moet kunnen vertrouwen op je eigen kunnen en doen. Anders neem je geen nieuwe stappen. Een gezonde dosis hiervan is jouw sleutel tot succes.

 

  1. Veerkracht

Bij ondernemen gaat het je niet altijd meezitten. Ben je dan iemand die verder werkt ondanks die teleurstelling? Kan je die zelf te boven komen of ben je afhankelijk van anderen? Maak je altijd af waar je aan begint, ondanks misschien de risico’s? Of zoek je excuses bij die obstakels of valkuilen? Hoe ga je om met je veerkracht in die situaties?

 

  1. Besluitvaardigheid

Laat je je (te) sterk beïnvloeden door de meningen van anderen? Kan je zelfstandig beslissingen nemen? En durf je ze ook te nemen, ook al zijn anderen het niet met je eens? Je moet in staat zijn om knopen door te hakken, zelfs in stresssituaties.

 

  1. Zelfdiscipline

Ben je bereid om hard te werken? Ook als je geconfronteerd wordt met iets wat je eigenlijk niet wil of graag doet? Of komt er dan uitstelgedrag om de hoek kijken? En daarmee ook een vretend schuldgevoel?

Jouw ondernemersweg vinden

Tijdens het hele loopbaan coaching traject dagen we je uit om jouw ondernemerskant beter te leren kennen. We moedigen je aan om je echte loopbaanvraag zo concreet mogelijk te maken. En dan inspireren we je tot het opstellen van jouw persoonlijk actieplan.

Wil je jouw – toekomstig – ondernemersverhaal helder krijgen in onze loopbaanbegeleiding? Vraag dan zeker een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met één van onze Passion for Work loopbaancoaches.

.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.