Ik ben hoogsensitief (HSP). Hoe vertel ik dit in mijn werkomgeving?

15 tot 20% van de mensen is hoogsensitief. Velen van hen weten het niet.

Als mensen hier dan over gaan lezen, vallen er vaak kwartjes...

Gelukkig komt er meer en meer bekendheid over de laatste jaren.

Ook in de pers (Feeling, VDAB online, diverse blogs, Facebookgroepen…) lees je er meer over. Dit is allemaal nog vrij recent.

Coming out…

Zelf schreef ik 4 jaar geleden een artikel over HSP, wat opgenomen werd in Jobat. Ik herinner het me als de dag van gisteren, hoe spannend ik het vond… In Vlaanderen sprak niemand erover. Zelf had ik tijdens mijn burn-out veel gelezen over HSP en herkende ik me er zo in. Ik begon mezelf eindelijk te snappen. Voorheen probeerde ik me vaak ‘aan te passen’ om ‘normaal’ te doen en erbij te horen, zowel professioneel als privé. Uiterlijk werkte dit redelijk, innerlijk voelde ik dat het niet klopte en dat het me energie kostte. Een stevige burn-out was het gevolg…

Puzzelstukken vallen in elkaar

Omdat ik in coachingsgesprekken zo vaak warme blikken van herkenning kreeg, en zuchten van opluchting besloot ik dat dit thema meer bekendheid mocht krijgen. Veel van onze klanten, zijn HSP. Dit is geen toeval.

HSP-ers zijn de kanariepietjes van een organisatie

Als mensen bij ons komen aankloppen, voelen ze dat er iets niet klopt
op werkvlak en dat hen dat energie kost. Lachend vertel ik vaak dat ik
HSP-ers als de kanariepietjes van een organisatie zie. In de kolenmijnen
van weleer hadden ze ook kanaries. Als die niet meer floten, wisten ze
dat er te weinig zuurstof in de gangen was en dat er gevaar
dreigde… Een HSP-er voelt snel aan wat er mis is in een team of
organisatie, en krijgt daar last van..
.

Weten dat je HSP bent is één ding, hoe vertel je het in je werkomgeving?

Zeggen dat je hoogsensitief bent en het daarbij laten, zou ik niet doen. Velen weten niet wat dat betekent en je wil niet met een waas van vaagheid bekeken worden. Bovendien is elke HSP-er anders. Vandaar dat het van belang is om je carrièrepaspoort te kennen, en heel duidelijk te kunnen benoemen wat voor jou belangrijk is. De ene is gevoelig aan licht, de andere aan geluid, geur enz. Ook waarden als eerlijkheid en schoonheid zijn typisch voor een HSP-er. Zelf vond ik het vb prettig om als ik in een landschapskantoor werkte, af en toe in een aparte ruimte te kunnen zitten omdat ik me dan beter kon concentreren.

Je hoeft zelfs in een sollicitatie- of evaluatiegesprek niet te zeggen dat je HSP bent, wel concreet aan te halen wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren en met energie te kunnen werken. Dit is nl een win-win voor jou én het bedrijf, dus dit is alleen maar constructief!

En hoe maak je het kenbaar aan je dierbaren?

Ook hier raad ik aan om zo concreet mogelijk te zijn, en te benoemen welke typische dingen voor jou belangrijk zijn. Zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Als je voelt dat iemand in je omgeving meer wil weten over HSP, kan je hen een boek aanraden.

En ja, hoogsensitief zijn heeft ook voordelen!

Doordat ik geleerd heb mezelf niet meer aan te passen, ervaar ik de
nadelen van HSP zijn quasi niet meer en ontdekte ik een schat aan voordelen. Ik beleef het leven intenser, heb diepgaandere contacten, kan snel beslissingen nemen omdat ik mijn gevoel volg... Deze voordelen kunnen ook voor je pleiten in een werkomgeving. Benoem deze ook!

En jij?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.