Inzicht in kernkwaliteiten: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel…’

Stoor je je mateloos aan een collega? Kijk ook eens naar de kwaliteit die erachter zit en wat je ervan kan leren. Daarmee kun je ook een uitdaging, valkuil en kwaliteit bij jezelf ontdekken.

 

Wanneer heb je dit nodig?

Het is een aanrader om eens samen met je collega´s kernkwadranten op te stellen en openlijk allergieën te bespreken. Zo kun je de samenwerking verbeteren.

Ook als voorbereiding op een functioneringsgesprek en voor het opstellen van je persoonlijk ontwikkelingsplan is dit een handige tool.

Vaak zeggen mensen: “Ik ben zo, dat is mijn karakter.” Veel zaken van je persoonlijkheid zijn inderdaad in grote mate bepaald door aangeboren eigenschappen, ervaringen en opvoeding, en daarom moeilijk te veranderen. Dankzij het kernkwadrant van Ofman kan je er wel de scherpe randjes af halen.

 

Wat zijn jouw kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wat je bent. Ze zijn zodanig belangrijk voor je dat je het normaal vindt bij jezelf, en vaak ook dat je het verwacht bij anderen. Vandaar dat het zo vervelend kan zijn wanneer anderen dat niet doen, en juist de tegenovergestelde kernkwaliteit tentoonspreiden. Iedereen heeft wel een aantal van deze kernkwaliteiten.

 

Wanneer wordt een kernkwaliteit een valkuil?

Veel kernkwaliteiten worden een valkuil als je erin doorschiet. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden. Of: als je doorschiet in je zelfverzekerdheid word je arrogant.

 

Kernkwadrant: allergieën

De valkuil van de ander is jouw allergie. Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo’n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die zichzelf continu op de borst kloppen.

 

Jouw uitdaging!

Die vervelende eigenschap van de ander is natuurlijk ook een kwaliteit waarin hij is doorgeschoten. En het mooie is dat juist voor degene die er allergisch voor is, de kwaliteit die achter deze allergie ligt een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn. Dit wordt dan de uitdaging genoemd. Erger je je regelmatig aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kwaliteit daarachter zit. Is iemand bijvoorbeeld bedachtzaam of geduldig en daarin doorgeschoten? Grote kans dat dat nou juist jouw uitdaging, is omdat je zelf soms te drammerig bent. Je kunt dus veel leren van de mensen aan wie je je het meest ergert! De uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil.

 

kernkwaliteiten Passion for Work

Een voorbeeld:

 

  1. Els is heel nauwkeurig. Dat is haar kwaliteit.
  2. Soms schiet ze daarin door en wordt ze een muggezifter. Dat is dan haar valkuil.
  3. Haar uitdaging is het tegenovergestelde van haar valkuil ‘muggezifter’, in dit geval is dat ‘goed is goed genoeg’.
  4. Aan haar kwaliteit is ook een allergie verbonden. In dit geval is haar allergie ‘nonchalance’.

Dus als jij je nog eens ergert aan iemand, weet je dat er een cadeau voor jezelf in zit !

 

En jij?

Wil jij meer zelfkennis ontwikkelen? Inzicht in jouw kernkwaliteiten?
Weten wat voor jou belangrijk is in je werk?
Wat je goed kan én graag doet? Wat je graag zou willen leren?
Welke beroepen passen bij je persoonlijkheid?…

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.