Is burnout een ‘modeziekte’? 12 burnout symptomen die het tegendeel bewijzen

Tegenwoordig wordt de term burnout te pas en te onpas gebruikt
Soms is de eerste commentaar dat ik krijg in een workshop rond burnout symptomen en burnout preventie: “oh, dat is komedie”. Dat is jammer want er is heel wat leed op de werkvloer. Anderzijds ontken ik niet een vorm van ongepaste besmetting.  Inderdaad lijdt een medewerker niet aan dit syndroom na een maand hard werken of omdat er veel mensen de laatste tijd griep hebben gehad en de medewerker zich extra heeft moeten inzetten. Neen, deze toestand van chronische stress, waarbij het hormoon cortisol een ravage aanricht in je hoofd en lijf, komt heel sluipend en op lange termijn tot stand.

Oorsprong van burnout

De vader van de burnout, de psycholoog die als eerste deze term en dit syndroom heeft beschreven, is Herbert J.Freudenberger, psychiater en psycho-analyst geboren in 1926 in Duitsland en als 15-jarige gevlucht naar de Verenigde Staten. In 1970 werkte hij als vrijwilliger in een “free clinic” in New York waar drugsverslaafden hulp kregen. Dat gebeurde zo elke avond tot 23u en daarna had hij dan vaak nog stafvergaderingen vaak tot 2u ’s ochtends.  Hij verklaarde “hoe meer vermoeid ik werd, hoe actiever ik werd”. Daarbuiten was er zijn job in het ziekenhuis waar hij dagelijks werkte van 8u tot 18u.
Wanneer men hem zei: “Je werkt teveel”, antwoordde hij pertinent “och ja, maar velen hebben mijn hulp nodig, ik moest nog meer kunnen doen”…
Na verloop van tijd werd hij steeds magerder en tegelijkertijd cynischer, hij betrapte zich erop dat hij niet meer goed reageerde op vragen van patiënten. Op een dag moest hij op een vliegreis vertrekken met zijn familie. Hij was ’s nachts om 2 uur thuisgekomen en kon de dag van vertrek zijn bed niet uit . Het vliegtuig vertrok zonder hen en hij sliep drie dagen lang. Bij zijn ontwaken nam hij zijn bandopnemer en is beginnen te dicteren en te vertellen wat er met hem gebeurde. Hij deed een complete zelfanalyse. Zo begreep hij zijn gedragsveranderingen. Door zijn zwakke stem te horen, begreep hij zijn uitputting, daarna ook  zijn angsten, zijn depressieve momenten en zijn arrogantie. Wanneer hij praatte over zijn familie voelde hij zich schuldig.

Hij noteerde 12 burnout symptomen…
 1. Ambitie, zichzelf bewijzen
  Obsessief jezelf willen bewijzen, veel te geven hebben op het werk. Dit komt voor bij de beste werknemers. Zij die graag verantwoordelijkheid nemen, willen groeien, veel enthousiasme aan de dag leggen, graag erkend worden en naar excellentie streven.
 2. Harder werken
  De professionele knop gaat zelden “off”. Later werken, thuis verder werken, altijd beschikbaar zijn…
 3. Zichzelf verwaarlozen
  Eigen behoeften niet meer erkennen zoals menselijke vitale noden: slaap, een gezond dieet, sociale contacten. De persoon neemt weinig tijd om te recupereren.
 4. Verschuiving van conflicten en spanningen
  Problemen worden weggeduwd. De persoon voelt dat er dingen misgaan maar tracht dit zo goed mogelijk te ontlopen. Soms gaat dit gepaard met paniekgevoelens of zich bedreigd voelen.
 5. Revisie van waarden
  Werk is alom aanwezig in het leven van de persoon. Andere levensdomeinen en waarden moeten het onderspit delven: gezin-gezondheid-hobbies-sociale contacten… De persoon isoleert zich meer en meer.
 6. Ontluikende problemen worden ontkend
  De persoon wordt onverdraagzamer. Anderen worden gezien als lui, vervelend, veeleisend, dom… Sociale interacties op het werk en thuis worden harder, cynisme en agressie nemen toe. Problemen worden vaak in verband gebracht met de werkdruk en het werk. De persoon heeft het moeilijk om naar eigen veranderingen te kijken.
 7. Zich terugtrekken
  Het sociale leven wordt klein of onbestaand. Stress wordt mogelijk gekanaliseerd door middelenmisbruik: alcohol, medicijnen, drugs…
 8. Gedragsveranderingen
  De omgeving (vrienden, collega’s, familie…) stellen veranderd gedrag vast en maken zich zorgen.
 9. Depersonalisatie
  De eigen noden worden totaal miskend en de waarde van anderen en eigenwaarde worden niet meer gepercipieerd.
 10. Innerlijke leegte
  Een innerlijke leegte wordt waargenomen, een hol gevoel dat riskeert opgevuld te worden door emotioneel eten, drank, sex of overdreven actie…
 11. Depressie
  Apathie, zich machteloos of zich verloren voelen. De toekomst ziet er zwart uit.
 12. Instorten
  Mentaal en/of fysiek. Dringende medische en psychologische zorgen zijn nodig.
En jij?
 • Hoeveel burnout symptomen herken je? Indien je zes of meer van deze 12 items herkent, lijd je waarschijnlijk aan een burnout. Contacteer je arts.
 • Misschien kan het boek Alle wijsheid zit vanbinnen van Claudine Drees je helderheid brengen.  

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*