Jouw kernkwaliteiten en die van je collega’s

Stoor je je mateloos aan een collega? Kijk ook eens naar de kwaliteit van de ander die erachter zit en wat jij ervan kan leren. Het kernkwadrant van Ofman biedt hiervoor een boeiend kader.

Het kernkwadrant in een notendop: bij elke kernkwaliteit hoort een valkuil, een uitdaging en een allergie.

Wat zijn kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wie je bent. Ze zijn zodanig belangrijk voor je dat je het normaal vindt bij jezelf. Iedereen heeft wel een aantal van deze kernkwaliteiten. Je bent er als het ware mee geboren en je past ze toe op alle
gebieden van je leven (zowel professioneel als privé).

Vanuit jouw specifieke kernkwaliteiten kijk je naar de wereld rondom jou en verwacht jij van anderen eigenlijk net hetzelfde. Vandaar dat het zo vervelend kan zijn wanneer anderen dat niet doen, en juist de tegenovergestelde kernkwaliteit tentoonspreiden.

Wanneer wordt een kernkwaliteit een valkuil?

Veel kernkwaliteiten worden een valkuil als je erin doorschiet. Doorschieten naar je valkuil gebeurt vooral op stressmomenten. Je gaat je kernkwaliteit teveel benutten. Dit wordt door je omgeving vaak als erg vervelend ervaren. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden. Als je doorschiet in je zorgzaamheid kan je erg betuttelend worden. Of je kernkwaliteit van “het goed willen doen” schiet door in de valkuil van perfectionisme.

Jouw allergieën

De valkuil van de ander is jouw allergie. Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo’n allergie heeft vaak te maken
met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die zichzelf continu op de borst kloppen.

Jouw uitdagingen

Om in een positieve balans te zijn met jezelf en met je omgeving, is het erg belangrijk dat je je kernkwaliteiten kan combineren met je uitdagingen. Jouw uitdagingen zijn het positief tegenoverstelde van jouw valkuilen (vb valkuil “drammerig”, uitdaging “relativeren, geduld hebben”, valkuil “betuttelen”, uitdaging “loslaten”). In tegenstelling tot je kernkwaliteiten ben je met je uitdagingen niet geboren. Je moet deze (vaak telkens opnieuw) aanleren. Een voorwaarde om deze aan te kunnen leren, is dat jij je bewust bent van jouw kernkwaliteiten én jouw valkuilen.

Het mooie aan het aanleren van je uitdagingen is dat juist degene op wiens gedrag jij allergisch reageert, jou je eigen uitdaging toont. Erger je je regelmatig aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kwaliteit daarachter zit. Is iemand bijvoorbeeld bedachtzaam of geduldig en daarin doorgeschoten? Grote kans dat dat nou juist jouw uitdaging, is omdat je zelf soms te drammerig bent. Je kunt dus veel leren van
de mensen aan wie je je het meest ergert!
De uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil.

Wanneer kan je dit gebruiken?

Het is een aanrader om eens samen met je collega´s kernkwadranten op te stellen en openlijk allergieën te bespreken. Zo kun je de samenwerking verbeteren.

Ook als voorbereiding op een functioneringsgesprek en voor het opstellen van je persoonlijk ontwikkelingsplan is dit een handige tool.

Vaak zeggen mensen: “Ik ben zo, dat is mijn karakter.” Veel zaken van je persoonlijkheid zijn inderdaad in grote mate bepaald door aangeboren eigenschappen, ervaringen en opvoeding, en daarom moeilijk te veranderen. Dankzij het kernkwadrant van Ofman kan je er wel de scherpe randjes af halen.

Een voorbeeld:

1. Els is heel nauwkeurig. Dat is haar kwaliteit.

2. Soms schiet ze daarin door en wordt ze een muggenzifter. Dat is dan haar valkuil.

3. Haar uitdaging is het tegenovergestelde van haar valkuil ‘muggenzifter’, in dit geval is dat ‘goed is goed genoeg’.

4. Aan haar kwaliteit is ook een allergie verbonden. In dit geval is haar allergie ‘nonchalance’.

Dus als jij je nog eens ergert aan iemand, weet je dat er een cadeau voor jezelf in zit!

En jij?

Wil jij meer zelfkennis ontwikkelen? Inzicht in jouw kernkwaliteiten? Weten wat voor jou belangrijk is in je werk? Wat je goed kan én graag doet? Wat je graag zou willen leren? Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met een Travvant-coach in je buurt.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: