3 tips bij keuzestress als multipotential

Multipotential, a.k.a. veelkunner, creatieve generalist of scanner, zijn betekent veel kunnen en ook veel willen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Als loopbaancoach merk ik dat multipotentials vaak last hebben van keuzestress: “Ik wil wel van alles maar het komt er niet van.” “Ik heb te veel ideeën.” “Ik kan niet kiezen.” “Wil ik nu wéér iets anders?” Allemaal gedachten waar ik ooit zelf ook mee worstelde. Graag deel ik mijn tips met jou.

Wil ik nu wéér iets anders?

Het heeft je misschien erg veel moeite gekost om te komen waar je bent. Of je vreest voor de commentaar uit je omgeving die zal komen zodra je zegt dat je alweer iets anders wil. Wéér op dat kruispunt terecht komen en keuzes moeten maken om die valkuilen te vermijden. Als je een multipotential bent, dan is het je voeding om nieuwe dingen te ontdekken, te leren of ervaren. Veranderen van omgeving, van topic, van taken, je hebt het nodig binnen een bepaalde termijn, wat niet altijd makkelijk is.

Mijn eerste tip bestaat uit 2 delen: 

  1. Aanvaard je eigenheid en gedraag je ernaar. Anderen zijn anders en hebben de afwisseling misschien minder nodig, trek je hun oordeel vooral niet aan. 
  2. Anticipeer: Ga eens na hoe lang een functie, project of hobby jou energie gaf? Wanneer en waardoor werd het minder? Zo ontdek je jouw ritme en kan je op tijd voorbereidende stappen zetten, voordat je energie weg is door het gebrek aan voeding. You know what’s coming, so be prepared!

Ik kan niet kiezen!

Of het nu gaat over wat je in het weekend wilt doen, voor welke cursus je je wilt inschrijven of welke jobkeuze je wilt maken: als je ideeën of mogelijkheden zeer uiteenlopend zijn, kan je als multipotential het gevoel hebben alle kanten tegelijk uit te willen. En dat gaat natuurlijk niet. Beeld je maar eens in dat je op een zevensprong staat en alle richtingen spreken je aan. Hoe ga je dan kiezen welke kant je uit gaat? Kiezen is verliezen, denken we vaak. Gevolg: we kiezen niet en blijven ter plaatse trappelen – wat heel vermoeiend kan zijn.

Mijn tip: vraag je af wat/welk doel je met je idee of je keuze wil bereiken en welke persoonlijke waarde/behoefte je ermee zou vervullen. Als je dit voor al je ideetjes doet, ga je inzicht krijgen en wordt het makkelijker om te beslissen.

Heb ik veel te veel ideeën?

Sommige multipotentials zijn echte ideeën fonteinen. Hoewel dag eigenlijk een prachtkwaliteit is, kan het een valkuil of zelfs een nachtmerrie worden. Zelfs voor je ergens aan begonnen bent, komt er alweer een volgend idee, en nog één, en nog één. Uiteraard op de meest ongelegen momenten of plekken. Te veel ideeën kunnen je verlammen waardoor je helemaal niks doet. Het kan ook leiden tot 101 begonnen projectjes en frustratie wegens geen eindresultaat of het gevoel geen rust of focus te vinden omdat je met van alles tegelijk bezig bent.

Mijn tip: Schrijf al je ideeën eens op. Allemaal. Doe het verspreid over de tijd, dus niet op 1 moment want sommige ideetjes zitten opgeborgen in je brein en komen niet tevoorschijn als je er druk op zet. De beste aanpak is dan ook jezelf uit te nodigen alle ideetjes, hoe gek, hoe oud of hoe klein ook, op te laten borrelen. Stel je open en geef jezelf wat tijd. Hou een notitieboekje bij de hand en noteer telkens als er iets in je opkomt. Vaak gebeuren er twee dingen. Veel klanten reageren verrast op deze oefening omdat ze ontdekken dat het er eigenlijk veel minder zijn dan gedacht. Ook kan er vaak een rode draad ontdekt worden of wordt het zo zichtbaar dat bepaalde ideetjes bij elkaar horen en onder één groter idee vallen. Dit geeft rust en focus en helpt om te starten en resultaat te bereiken.

Wist je dat Passion for Work een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB is? Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Vraag vandaag nog je gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met mij of één van onze Passion for Work loopbaancoaches via onderstaande knop: