Krijgen wat je wilt op je werk: zó doe je dat

Een case: Tijdens de wekelijkse vergadering kom ik haast nooit aan het woord. Het zijn altijd dezelfde collega’s die het voortouw nemen. Toch zit ik boordevol goede ideeën en ben ik ervan overtuigd dat mijn collega’s mijn voorstellen even verfrissend zouden vinden.

Krijgen wat je wilt? Wek positieve emoties op!

Overtuigend ben je als je blijft hangen in de hoofden van mensen. Impact heb je als je anderen weet te raken. Als je een ‘verhaal’ hebt. Als ze je verfrissend vinden. 
  1. Bereid je grondig voor en schrijf uit wat je wil zeggen. Zo voorkom je versprekingen en komt het er vaak even vlot uit als het in je hoofd klinkt.
  2. Beeld je vooraf in hoe jij met een big smile je idee lanceert. Zie het helemaal voor je als in een film en voel hoe je idee enthousiast onthaald wordt. Enthousiasme is immers het verschil tussen middelmatigheid en succes!
  3. Neem indien mogelijk iets tastbaars mee naar de vergadering, iets wat te maken heeft met het idee dat je wil lanceren. Dat kan een collage zijn, een voorwerp, je voorbereiding, een artikel, een boek. Zo wek je nieuwsgierigheid.
  4. Neem het woord en vertel een verhaal. Waar komt je idee vandaan? Bijvoorbeeld: ‘Wat me opvalt als ik met vriendinnen praat, is dat ze steevast klagen over…’. Maak dit zo concreet mogelijk. Maak het probleem ‘groot’. ‘Dit is zo jammer: het heeft effect op hun gezondheid, hun zelfvertrouwen, hun relatie, de omgang met hun kinderen’. Vraag je collega’s of ze dit herkennen bij zichzelf of in hun vriendenkring.
  5. Wees duidelijk en gestructureerd. Omschrijf welke problemen je oplost met je idee en wat het resultaat zal zijn als jouw idee uitgevoerd wordt. Keep in mind: hoe concreter, hoe beter!
  6. Kijk hoe je succesvolle collega’s het aanpakken. Dit noemen ze ‘modellen’ (lees: het leren van rolmodellen). Het is interessant om hen een keertje te observeren en een poging te ondernemen om het te doen zoals zij.
  7. Sluit concreet af. Stel een vervolg voor met een concrete datum. Bijvoorbeeld. ‘Ik begrijp dat je hier even over na wil denken. Zal ik het op papier zetten en kunnen we hier maandag op terugkomen?’
  8. Volg op. We leven in drukke tijden en mensen hebben veel aan hun hoofd. Dat ze niet op je voorstel reageren, heeft daarom niets met jou te maken. Neem het initiatief en volg op.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: