Levert loopbaanbegeleiding resultaten op? Het verbluffende verhaal van Sara

Steeds vaker horen we de term vallen: loopbaanbegeleiding. Maar wat is het precies en wat voor resultaten kun je van zo’n traject verwachten?

Wat is loopbaanbegeleiding eigenlijk?

Bij loopbaanbegeleiding sta je samen met een loopbaancoach stil bij je werk, of je nu werknemer, freelancer of ondernemer bent.

Vragen die aan bod kunnen komen zijn:

  • ik wil iets anders, maar ik weet niet wat
  • ik weet wel wat ik wil, maar niet hoe het te bereiken
  • ik loop vast en dit kost me energie
  • ik weet niet hoe mezelf (intern/extern) te verkopen…

Loopbaanbegeleiding: mogelijke resultaten

We zien verschillende uitkomsten:

  1. Je blijft in dezelfde job in hetzelfde bedrijf
  2. Je gaat intern iets anders doen
  3. Je blijft dezelfde functie doen maar in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer
  4. Je gaat een andere functie doen in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Sara, bijna 36, vrouw van Tim, mama van vier zonen  (Thieu is 1,5;  Mon is 3; Miel is 4,5 en Fons leeft helaas niet meer) en ik werk nu al bijna 11 jaar bij ING. Ik ben Master in TEW van opleiding en hou van, naast bezig zijn met mijn kroost, yoga, lopen en afspreken met vrienden.

Wat heeft je doen besluiten om met Passion for Work aan de slag te gaan?

In 2016 beleefde ik een heftig jaar: Een aangekondigde overname op het werk van mijn man, zoeken naar een nieuw evenwicht in huis nu we drie kinderen hadden, een burn-out, mijn eigen onbegrip voor die burn-out: ik had vijf jaar geleden een kind verloren, hoe kon ik dan nú ongelukkiger zijn dan toen? , een herstructurering die aangekondigd werd op mijn werk, de twijfel of ik meer thuis wilde zijn of juist meer wilde werken… Ik leek mezelf constant voorbij te lopen en vond geen nieuw evenwicht.

Tijdens mijn burnout besloot ik stappen te ondernemen. In mijn zoektocht sprak ik enkele keren met een psycholoog, begon ik een opleiding voor kinderyoga teacher en kwam ik bij Passion For Work terecht. In eerste instantie dacht ik dat ik de herstructurering op mijn werk misschien voor moest zijn. Niet afwachten wie ik zou moeten zien vertrekken, maar de eer aan mezelf houden en iets anders zoeken. Ik zat tegen mijn plafond in mijn job, wilde iets anders, terug een uitdaging om mijn tanden in te zetten. Ik was personal banker en ik had in die functie de langst mogelijke anciënniteit, aangezien ik de allereerste van mijn regio was die de functie mocht gaan uitoefenen. De enige “nieuwe” dingen waarmee ik nog geconfronteerd werd in die functie waren wetswijzigingen die ons nieuwe procedures opdrongen of een wijziging qua kantoren waardoor ik nieuwe klanten leerde kennen. Maar al bij al denk ik dat ik op de job uitgekeken was. Nu mijn gezin gevormd was, mocht er op professioneel vlak wel iets nieuws komen.

Welke resultaten heb je sinds de loopbaanbegeleiding bereikt?

Tegen mijn verwachtingen in kwamen er twee jobaanbiedingen in het vizier: eentje intern en eentje extern. Ik besloot voor beide jobs te solliciteren, onder het motto “dan heb ik toch weer wat ervaring in het solliciteren, ook al wordt dit misschien niks”. Al in de eerste ronde van elke wervingsprocedure kwam mijn resultaat van PFW van pas: op vragen als “wat zijn je sterkte punten” en “wat vind je belangrijk in een job”, kon ik nu perfect naar waarheid antwoorden. Ook over kwesties zoals “wil ik terug fulltime gaan werken of niet” had ik bij Passion for Work kunnen nadenken. De ene na de andere ronde in beide selectieprocedures volgden. Ik ging de feestdagen in met een goed gevoel: 2016 was achter de rug en ik voelde dat 2017 beter zou worden.

Intussen was mijn opleiding voor kinderyoga teacher ook al wat gevorderd en merkte ik dat ik daar energie uit haalde. Ik informeerde me bij Zenito over een eventueel bijberoep, maar ving helaas bot: aangezien ik 80% werkte met een dag ouderschapsverlof per week, mocht ik geen bijberoep opstarten. En in die job fulltime gaan werken alleen daarom, dat zag ik niet zitten. Het project kinderyoga stopte ik dus even in de koelkast.

En dan kwamen er op een vrijdag halfweg januari op één dag twee telefoontjes.
Het was een koude, zonnige ochtend en ik liep buiten toen de teamleader van de interne job belde: “Goedemorgen! Is het een goede morgen voor jou? Ja? Zal ik hem nog eens beter maken?” Ik maakte letterlijk een sprongetje, zo blij was ik. Ik had tijdens de feestdagen besloten dat deze functie mijn voorkeur kreeg tov de externe transfer. Tegen de middag had ik ongeveer iedereen aan de lijn gehad die ik persoonlijk wilde bellen om te vertellen dat ik van job zou veranderen.

En toen hoorde ik een berichtje op mijn voicemail, van de leidinggevende van de externe job. Ik belde haar terug en vernam dat ik ook die job aangeboden kreeg. Ik vertelde haar dat ik net een andere job had aangenomen en ze reageerde heel attent: ze vond het een goede beslissing, wenste me veel succes, zei dat ik zeker de resultaten van het assessment bureau nog mocht opvragen en dat ik welkom was, mocht ik opnieuw willen solliciteren bij hen.

Eén van de afspraken die ik maakte voor mijn nieuwe job, was dat ik na afloop van mijn ouderschapverlof fulltime zou komen werken, daardoor kon ik ook mijn bijberoep opstarten.

Voilà, intussen ben ik aan de slag in mijn nieuwe job. Er komt heel veel op mij af qua kennis die ik ga moeten opdoen, on the job en door opleidingen. Maar ik ben in een prachtig team terecht gekomen. Er staat altijd wel iemand klaar om mijn vragen te beantwoorden. Ik voel me er echt thuis.

En mijn kinderyoga? Die gaat binnenkort ook van start! Vanaf april rol ik mijn matjes uit en staan er hopelijk vijftien kleuters klaar om mee te komen doen. De naam van mijn kinderyoga project verwijst trouwens naar mijn eerste, overleden, zoon: hij heette Fons, mijn bijberoep heet “Snoffies”. Mijn hoopje competenties en waarden vind je terug in de combinatie van beide “jobs”. En tussendoor ben ik een tevreden mama en echtgenote. Had ik al gezegd dat 2017 mijn jaar zou worden?

Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen?

Eigenlijk hoopte ik op een proces waar uiteindelijk één woord uit zou voortvloeien: een titel van een functie waarnaar ik op zoek kon gaan in de jobadvertenties. Maar ik kwam niet één woord tegen. Wel een hoopje competenties en een hoopje waarden, die perfect aansloten bij mij. Vrienden aan wie ik vertelde welk profiel er uit de sessies naar voren kwam, lachten en zeiden dat er mij dat ook wel hadden kunnen vertellen zonder loopbaancoach te zijn. Maar vreemd genoeg kon ik dat van mezelf heel moeilijk zeggen.

Gedurende de sessies steeg mijn zelfvertrouwen ook terug. Waar ik in de zomer, in het midden van mijn burn-out, nog vond dat ik niks kon; stond ik nu voor een omgekeerd probleem: ik besefte dat ik een massa competenties had en ik kon duidelijk benoemen welke waarden ik belangrijk vind. Hét belangrijkste inzicht is wel dat ik waarschijnlijk geen job zou vinden waarin ik mijn “hele ei kwijt kan”, vandaar dat de combinatie van mijn nieuwe job, mijn bijberoep én mijn tijd thuis me zo blij maakt.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om met Passion for Work in zee te gaan?

Eigenlijk zou iedereen geregeld eens een loopbaancoach moeten consulteren, ook als je denkt dat alles goed loopt zoals het is. Je krijgt handige tools aangereikt, waardoor je jezelf als mens en als werknemer een spiegel voor houdt. Als je weer eens beseft wie je bent, wat je kan en wat je belangrijk vindt, dan kan je juiste beslissingen nemen op alle vlakken.

En jij?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*