Lonkt ondernemerschap bij jou? Wat gebeurt er als je de roep durft te volgen…

Ken je dat, dat je je jaren later nog alle details herinnert van een bepaald gesprek?

Zo’n gesprek had ik met mijn broer, Hans, twee jaar geleden. Hij werkte toen nog 4 dagen per week in loondienst en was daarnaast zelfstandige in bijberoep. Hij had vage lichamelijke klachten waar de dokter niets mee kon. ‘Heb jij daar ook last van op vrijdag (de dag dat hij voor zichzelf werkte)?’, vroeg ik hem. Hij schudde van niet. ‘Een lichaam liegt nooit en wijst je de weg’, zei ik hem. De dagen dat hij in loondienst werkte, had hij minder energie. Maar op vrijdag, zijn zelfstandige dag, had hij energie te over! Zijn grote twijfel was of hij als voltijds zelfstandige er wel van zou kunnen leven en of hij zijn huidige levensstandaard zou kunnen behouden.

Terechte vragen, die hem behoedden voor het nemen van impulsieve beslissingen. Het is goed om daarover na te denken, maar niet om erin te blijven hangen. Ik zag dat hij klanten had en mooie dingen deed in de beperkte tijd die hij had. Er was dus vraag naar zijn product. Maar hoe snel zou de overbrugging te maken zijn van één dag per week naar full-time?

Ik gaf Hans volgende tips:

  1. Ik vertelde hem over Personal Branding en het programma wat ik geef over ‘klantmagnetisch’ worden. Iedereen die zelfstandige wordt, kampt immers met de vraag: ‘Hoe geraak ik aan klanten?’. In dit programma leg ik stap voor stap uit wat ik gedaan heb om duizenden klanten aan te trekken bij Passion for Work.
  2. Ik raadde hem ook aan om aan een boekhouder te vragen hoeveel omzet hij per maand nodig had om dezelfde levensstandaard te behouden en om dan terug te rekenen. Hoeveel trainingen moest hij dan geven per maand? Dat bleek ambitieus, maar niet onhaalbaar te zijn… Andere vragen gingen over welke financiële buffer er was en over het ergste dat zou kunnen gebeuren.
  3. Verder stimuleerde ik hem om op zoek te gaan naar succesvolle rolmodellen, eventueel in het buitenland. Wie doet er wat jij doet of wil doen? Hoe doen zij dat? Als zij ervan kunnen leven, wil het zeggen dat het mogelijk is.
  4. Zorg dat je product of dienst een ‘oplossing’ is voor een ‘probleem’ van je ‘doelgroep’. Anders heb je geen professionele reden van bestaan. Ik dacht met hem mee over de invulling van ‘doelgroep’, ‘probleem’ en ‘oplossing’, iets wat ik ook met onze klanten doe…

Enkele weken later… kreeg ik opnieuw telefoon. De beslissing was genomen; de volledige toewijding zou gaan naar zijn bedrijf ‘The Floor is Yours’ waarin hij samen met zakenpartner Toon Verlinden wetenschappers leert om hun onderzoek toegankelijk, leuk én beklijvend te presenteren!

Wat er toen gebeurde? Plots kwamen er mogelijkheden op hun pad, werden ze internationaal gevraagd, schreven ze een boek, traden ze met mensen en organisaties in contact waar ze nooit van hadden durven dromen, kreeg hun event met kinderen ‘de Wetenschapsbattle’ internationale erkenning… en ik zag mijn broer floreren, als mens en als ondernemer. Een gigantisch potentieel werd aangeboord. En ook zijn gezin vaart er wel bij: een energieke partner en papa, die soms veel werkt en af en toe in het buitenland zit, maar ook meer thuis is en bovenal nog geen seconde spijt heeft gehad van zijn beslissing.

En jij?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*