Loopbaanbegeleiding-gevolg: Joris vindt functie bij ander bedrijf

Loopbaanbegeleiding doet bij steeds meer mensen een belletje rinkelen. Maar wat is het en wat voor gevolgen kun je van loopbaanbegeleiding verwachten?

Wat het is?

Samen met een loopbaancoach sta je stil bij je werk, of je nu werknemer, freelancer of ondernemer bent.

Vragen die aan bod kunnen komen zijn:

  • ik wil iets anders, maar ik weet niet wat
  • ik weet wel wat ik wil, maar niet hoe het te bereiken
  • ik loop vast en dit kost me energie
  • ik weet niet hoe mezelf (intern/extern) te verkopen …

In Vlaanderen is hier subsidie voor. Door inzet van je loopbaancheques kan je 7 u coaching krijgen voor € 80.

Wat heeft loopbaanbegeleiding tot gevolg?

Bij loopbaanbegeleiding zien we verschillende denkbare uitkomsten:

  1. je blijft in dezelfde job in hetzelfde bedrijf
  2. je gaat intern iets anders doen
  3. je blijft dezelfde functie doen maar in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer
  4. je gaat een andere functie doen in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer

Hier lees je het verhaal van Joris, die een andere functie ging doen in een ander bedrijf.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Van jongs af aan ben ik gepassioneerd door de wondere digitale wereld van informatica en computertechnologie. Ik ontwikkelde een sterke interesse in de technische kant van IT die ik aanvulde met een bachelor en master ICT. Daarnaast ben ik actief in het organiseren van computer gaming evenementen en ben ik op organisatorisch vlak betrokken bij verschillende verenigingen. Met een brede kijk op de wereld engageer ik me dagelijks om met behulp van IT het leven te vereenvoudigen van mensen die ik ken, organisaties waar ik mee in actief ben en uiteraard ook op professioneel vlak.

Wat deed jou besluiten om bij Passion for Work loopbaanbegeleiding te volgen?

Ik ben iemand die op verschillende niveaus veel afwisseling nodig heeft, daarnaast denk ik graag mee na hoe de zaken op organisatorisch vlak aangepakt kunnen worden. Liefst van al beheer ik mijn eigen planning en sta ik niet elke dag urenlang in de file. Als pas afgestudeerde kwam ik terecht in een boeiende, uitdagende werkomgeving en startte ik als technisch performance tester van software. Ondanks dat ik me helemaal kon geven in mijn job merkte ik na een tijdje dat het niet was wat ik zocht in een full-time job. Ik kwam elke dag vermoeid thuis, had geen energie meer voor andere dingen en voelde me niet lekker in mijn vel. Ik had het gevoel niet meer vooruit te gaan. Het was me niet volledig duidelijk wat dan wel bij me zou passen. Om een antwoord te vinden op de vragen die ik daarover had en zo richting te kiezen startte ik met de loopbaanbegeleiding bij Passion for Work.

Welke gevolgen zie je sinds de coaching?

De loopbaanbegeleiding en oefeningen gaven me de ruimte om mezelf beter te leren kennen op professioneel vlak en om er eens op een andere manier bij stil te staan. Ik kwam meer te weten uit welke competenties en vaardigheden ik energie haal en waar ik mezelf op dat moment nog in wil verbeteren. Zo kreeg ik een duidelijk beeld van het soort job dat bij me past zoals ik nu in het leven sta. Als oefening deed ik enkele sollicitaties in de richting waarvan ik verder wou gaan. De uitkomst daarvan gebruikte ik om mezelf te verbeteren. Niet veel later na de coaching kwam ik als bij toeval terecht bij Aurelium waar ik na een succesvolle sollicitatie aan de slag ben gegaan als Shared ICT Manager. Ik begeleid  een 25-tal klanten omtrent alles wat met IT en digitale strategie te maken heeft, ik coördineer onze projecten bij hen met onze technische afdeling & derde partijen. Voor mij is dit echt een droomjob waarin ik mijn organisatorische feeling kan toepassen met mijn technische kennis als bagage. De job daagt mij ook voldoende uit vanwege de sterke variatie, de flexibele werkomgeving en de nood aan vaardigheden waarin ik wil verbeteren.

Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen?

De twee voornaamste zaken voor mij zijn:

  • weet van jezelf wat en waar je naartoe wil, blijf niet met twijfels zitten maar ga de conversatie aan met lotgenoten of zelfs nobele onbekenden. Je kan zelf meebouwen aan de invulling van je (droom)job;
  • laat je niet afschrikken door vooroordelen en hokjesdenken. Door te werken aan een eigen ‘personal brand’ laat je de buitenwereld zien wie je bent. Je wordt uiteindelijk ook wie je zegt dat je bent.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om met Passion for Work in zee te gaan?

Als er twijfel bestaat toont dat aan dat je nood hebt aan reflectie of iemand om mee te ‘sparren’. Ik kan alleen maar zeggen, wees eerlijk met jezelf en blijf er niet mee zitten! Het carrièrekompas van Passion for Work is een uniek traject (of zoektocht als het ware ;-)) waarbij je de kans krijgt om helderheid te krijgen door de tools en gesprekken die aangereikt worden. De mensen van Passion for Work gaan jouw professioneel leven niet op de rails zetten, dat moet je zelf doen, maar ze helpen je in ieder geval aardig op weg!

Geschreven door Anja Van Nueten, voormalig consultant Passion for Work – Herwerkt door Sofie Vanham, Business Unit Manager Passion for Work”

En jij?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*