Loopbaanbegeleiding: Jill keerde terug naar haar oude job.

Steeds vaker horen we de term vallen: loopbaanbegeleiding. Maar wat is het precies en wat voor resultaten kun je van zo’n traject verwachten?

Wat is loopbaanbegeleiding eigenlijk?

Bij loopbaanbegeleiding sta je samen met een loopbaancoach stil bij je werk, of je nu werknemer, freelancer of ondernemer bent.

Vragen die aan bod kunnen komen zijn:

  • ik wil iets anders, maar ik weet niet wat
  • ik weet wel wat ik wil, maar niet hoe het te bereiken
  • ik loop vast en dit kost me energie
  • ik weet niet hoe mezelf (intern/extern) te verkopen…

Loopbaanbegeleiding: mogelijke resultaten

We zien verschillende uitkomsten:

  1. Je blijft in dezelfde job in hetzelfde bedrijf
  2. Je gaat intern iets anders doen
  3. Je blijft dezelfde functie doen maar in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer
  4. Je gaat een andere functie doen in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer

Hier lees je het verhaal van Jill Heyninck.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

De laatste 17 jaar werkte ik voor dezelfde firma. Ongeveer elke 6 jaar veranderde ik van functie. Ik heb die uitdaging nodig. Maar na 17 jaar kende ik de firma van binnen en van buiten met al zijn voordelen én nadelen. Onze business kende geen geheimen meer voor mij. Ik was mijn enthousiasme kwijt. Dat jaar kreeg ik op persoonlijk vlak ook een harde noot om te kraken. De eerste tekenen van een burn-out kondigden zich aan en ik besloot om een jaar in loopbaanonderbreking te gaan. In dat jaar volgde ik in de eerste plaats het 5-stappenplan van Passion for Work en verder deed ik nog verschillende zaken om mijn persoonlijke groei te bevorderen waaronder een 14-daagse cursus in Indië, compleet in stilte.

Wat heeft je doen besluiten om met Passion for Work aan de slag te gaan? (5 stappen te volgen)

In ons bedrijf heb je de mogelijkheid om te groeien en regelmatig van functie te veranderen maar ik zag geen opportuniteit om een nog interessantere job te vinden dan wat ik de laatste 6 jaar had gedaan. Ik zat vast en wilde weg. Ik was Katrin Van de Water eerder tegen gekomen en voelde meteen een klik met haar. We stonden op dezelfde manier in ’t leven dus ik was ervan overtuigd dat haar manier van aanpakken bij Passion for Work me wel zou liggen. Ik liet er geen gras over groeien en al snel startte ik het 5 stappenplan.

Welke resultaten heb je bereikt sinds de coaching?

Er kwamen 2 zaken heel duidelijk naar voor uit mijn 5-stappenplan: mijn artistieke kant en ‘de natuur’. Niet echt een verrassing voor mij maar wel een fijne bevestiging: ik weet wat ik wil. Ik was al gestart met mijn eigen muziek op de planken maar het idee groeide om een eerste cd te maken. En kijk, 8 maanden na de coaching was mijn debuut-cd geperst, een pareltje waar ik nog steeds erg fier op ben. Dagelijks ben ik bezig met deze passie: repeteren, optreden, marketing, schrijven, componeren… Ik denk niet dat dit ooit nog stopt.

Werken in ‘de natuur’ is een ander paar mouwen. Ik ben er weliswaar in opgeleid maar ben er al jaren uit. Dat in combinatie met het feit dat ik geen twintiger meer ben maakte de sollicitaties niet evident. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het afgelopen jaar niet veel gesolliciteerd heb. Ik heb slechts een 5-tal brieven geschreven (zeer selectief) en ben daarvan 2 keer in de tweede ronde geraakt. Mijn tweede missie, “het vinden van een andere job” is dus niet geslaagd. Ik start terug bij mijn vorige firma. En toch… ben ik geslaagd…

Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen?

Ik keer terug naar mijn vorige firma en het is helemaal ok! Sterker nog, ik heb er zin in. Ik dacht dat er geen functie meer bestond binnen het bedrijf waar ik mij in zou kunnen vinden, weet je nog? Wel, ik ben gaan praten met mijn vorige chef (waar ik het overigens steeds goed mee kon vinden). Ik zei hem waarom ik niet terug wilde keren naar mijn laatste functie (het heeft 10 maanden geduurd voor ik daar zelf een antwoord op kon geven!). Vanuit mijn hart en met de info uit de loopbaancoaching vertelde ik wat ik wel graag zou doen. Weet je wat hij toen zei: “Ik zit al weken te denken dat ik zo iemand nodig heb.”

We werkten samen een voorstel uit en dat werd aan de directie voorgelegd. Het werd goed gekeurd.

Toeval? Geluk? Niet zo maar. Het inzicht dat ik met jou wil delen is het volgende: Volg je hart! Doe wat je voelt wat je moet doen! En laat de uitkomst los! Ik had nooit gedacht dat ik zou terugkeren naar mijn bedrijf, maar mijn weg is daar blijkbaar nog niet afgelopen. En het is helemaal ok.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om voor loopbaanbegeleiding te kiezen?

Als je het gevoel hebt dat er iets moet veranderen op professioneel vlak en je hebt de mogelijkheid om er even tussenuit te stappen… DOEN ! Je doet jezelf een enorm cadeau. Als je dan de 5 stappen volgt, dan kan je het ook allemaal laten integreren en verschillende zaken uittesten. Ook als je blijft werken kan het 5-stappenplan een wake-up call zijn voor je bewuste én onbewuste zelf.

Voor mij was het volgen  van het 5-stappenplan een eerste stap in het ‘mezelf terug uitvinden.’ De uitkomst is anders dan wat ik had bedacht maar geloof me, de uitkomst is altijd goed! Volg je gevoel (mijn cd kreeg niet voor niets de titel: ‘Het Gevoel’) en heb vertrouwen.

www.jill-concerten.be of www.facebook.com/jillsmuziek

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*