Fabel of feit: loopbaanbegeleiding staat gelijk met veranderen van werk

Wat denk jij? Associeer jij loopbaanbegeleiding met veranderen van werk?

Ik hoor deze opmerking regelmatig. Bij de start van een loopbaanbegeleiding, merk ik immers vaak dat mensen verwachten dat de enige mogelijke oplossing veranderen van werk is. Begrijpelijk ook, loopbaanbegeleiding start je niet zomaar.

Ik neem je graag even mee in het volgende verhaal en je komt het antwoord op deze vraag te weten. Ben jij je opleiding zeer doordacht gestart, wist jij als tiener perfect wat je later wou worden?

Vaak nemen studenten beslissingen omdat:

  • Ze dit van thuis meegekregen hebben.
  • Hun vooropleiding hen in deze richting verder duwt.
  • Ze geen idee hebben van de mogelijke jobs.
  • Ze een leuke richting kiezen en nadien pas aan mogelijke jobs denken.
  • Ze snel aan de slag willen en starten met werken.
  • Ze tijdens vakantiewerk een leuke job hebben gehad en dit willen verder zetten.

 

Ik moet je waarschijnlijk niet overtuigen dat deze keuze nemen niet makkelijk is voor de meeste onder ons. Het omgekeerde is echter ook geen uitzondering. Ik ga vaak in gesprek met personen die al heel snel een duidelijk beeld hadden over hun toekomst, de job die ze van kleins af aan al wilden doen, een “roeping of passie”.

Om jaloers op te zijn toch?

Nee hoor, het is helemaal niet erg om op jonge leeftijd hier geen juist beeld over te hebben. Je groeit en verandert immers doorheen je leven. Heel wat zaken hebben een invloed hierop, je omgeving, je werk, collega’s, je gezinsleven, vrienden,…

Tijdens loopbaanbegeleiding krijg je de kans om alles op een rijtje te zetten. Terugkijken naar je gemaakte keuzes, je uitgevoerde job en je huidige job. Zijn er zaken die terugkomen, patronen? Zoals:

  • Je maakt keuzes die bepaald worden door de mening van je familie en of vrienden.
  • Je zit in een gouden kooi* (*mooi loon, perfecte werkuren, dicht bij huis,…) maar je voelt je ongelukkig en ontevreden op het werk. Durf jij de stap in het onbekende te zetten?
  • Je hebt een opleiding in een specifieke richting gevolgd zoals verpleging, leerkracht, politie, maatschappelijk werk, advocaat, arts, ingenieur,… Toch ondenkbaar om je harde studiejaren de rug toe te keren en te veranderen van werk? Zelfs al voel je je opgebrand, uit”gezorgd”, de balie beu,…

 

Laat me jou dan nu onmiddellijk geruststellen: loopbaanbegeleiding staat niet gelijk aan veranderen van werk!

Na de terugblik starten we namelijk met het in kaart brengen van jouw waarden en competenties. Waar ben je sterk in, wat drijft jou, wat maakt jou gelukkig in je werk. En belangrijk, wanneer ben je dit verloren in je huidige job?

Dit onderdeel is bepalend en zal een beeld geven of je huidige functie en/of werkgever passend is voor jou. Ik merk dat vaak de context (collega’s, omgeving, leidinggevende,…) een rol speelt in het welbevinden op je werk. Vaak denken we dat als we onze taak inhoudelijk graag doen, het onmogelijk is om je niet goed te voelen op het werk, het tegendeel is echter waar. Het gaat over het totaalpakket:

  • ben je sterk waarden gedreven: dan is het van belang dat de visie en waarden van je bedrijf hiermee overeenkomen.
  • hecht je veel belang aan de samenwerking met collega’s: dan zijn spanning op het werk nefast voor jouw werkgeluk.

 

En zo kan ik nog wel even verder gaan, meteen ook de reden waarom loopbaanbegeleiding voor iedereen een verschillende pad is. Ik heb nog geen enkele begeleiding gehad die hetzelfde is. We zijn als mens uniek, net zoals onze waarden, onze drijfveren, wat ons werkgeluk bepaalt.

Dus conclusie: we toetsen in onze loopbaanbegeleiding af of jouw waarden en competenties overeenkomen met de huidige job en context. Staat dit haaks op elkaar of is er geen compromis mogelijk? Dan pas bekijken we samen de arbeidsmarkt en gaan we samen op zoek naar wat voor jou beter passende functies en bedrijven zijn.

Lijkt jou deze nieuwe droomjob onbereikbaar? We helpen je graag verder om dit pad uit te schrijven en te bepalen wat je nodig hebt om jouw nieuwe doel te bereiken. Eenvoudig toch?! 😉

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Blogberichten van Cristy Heymans