Mensen hebben veel over voor hun werk

Werkgevers beseffen het soms te weinig, maar werknemers hebben echt wel veel over voor hun werk.

Ik merk dit in de gesprekken die ik dagelijks voer met mensen, en dit werd ook bevestigd door de Talentenquete die SD Worx onlangs organiseerde en waaraan 3.471 werkende Belgen deelnamen.

Hierbij de cijfers:
  • 91% is bereid bij te studeren op kosten van de werkgever in de vrije tijd
  • 69% maakt lange dagen of is bereid weekendwerk te doen
  • 54% is bereid veelvuldig buitenlandse opdrachten te vervullen
  • 42% is bereid bij te studeren op eigen kosten in de vrije tijd
  • 40% geeft aan bereid te zijn te verhuizen naar het buitenland
  • 35% is bereid te verhuizen binnen België
  • 27% is bereid de kinderwens uit te stellen
  • 16% is bereid om meer dan drie uur per dag onderweg te zijn

Je merkt het, serieuze opofferingen! De werkende Belg heeft dus veel over van zijn baan, maar niet alles! De grens ligt bij het gezin en mobiliteit. Mensen willen niet dat hun gezin lijdt onder een nieuwe baan. Ook lang onderweg zijn en verhuizen scoren duidelijk minder.

Vaak brengen we offers, omdat we promotie of loonsverhoging verwachten. Misschien is het interessanter ook te kijken naar persoonlijke ontwikkeling. Waar we zelf naar toe willen met onze loopbaan, ons leven. Wat ons écht gelukkig maakt, waar onze passie zit. Als we dit helder hebben, kunnen we zelf aan het roer gaan staan van onze eigen loopbaan, en beginnen sturen. Vaak merk je dan dat dingen veel dichterbij liggen dan je aanvankelijk dacht, dat het een kwestie is van ‘vragen’. Vragen om die ene opleiding die jouw ogen doen glanzen, vragen om je functie meer af te stemmen op je talenten…

De Personal Branding-filosofie die uitgewerkt is in heteBook Personal Branding (je ontvangt dit door je naam en mailadres rechts in te vullen op de site) sluit hier naadloos bij aan. Je leest in het eBook ook waarom het steeds belangrijker wordt dat we de ‘medewerkersfilosofie’ achter ons laten en werk-ondernemer worden. Ik heb het zelf ervaren toen ik als outplacementconsultant de trajecten begeleidde van mensen die gewerkt hadden bij een groot farmaceutisch bedrijf, waar jarenlang jobzekerheid heerste. ‘Als je daar kon werken, zat je safe!’. Niet dus. Een baan voor het leven bestaat niet meer, en maakt plaats voor een leven vol banen.

Het hangt blijkbaar in de lucht. Heel veel mensen hunkeren er tegenwoordig naar om vanuit hun hart te gaan leven. Een teveel weggeven van jezelf is wat velen nog steeds doen, waardoor burn-out op de loer kan liggen. En soms is dat eerst nodig…

Pijn zet aan tot verandering. Of het nu ontslag is, een burn-out of andere ziekte… In mijn eigen loopbaan mocht ik het zelf meermaals meemaken. Ik vond het o zo moeilijk om het vertrouwde achter te laten, om uit mijn ‘comfortzone’ te komen dat het leven me zetjes in de rug gaf. Serieuze heftige zetten, zodat ik er niet meer om heen kon.

Zonder pijn kunnen we blijkbaar niet groeien? Soms wel, soms niet. Je kan het vergelijken met zaadjes die we bemesten. De regen druppelt de mest naar de wortels en deze nemen de voedingsstoffen op met als resultaat een oogverblindende, bloeiende plant! Om werkelijk te leven zónder jezelf daarbij tekort te doen, dienen we eerst weer contact te maken met ons eigen hart. Daarin zit niet alleen onze passie, ons verlangen, maar ook onze angsten, pijn en verdriet. Deze pijn en verdriet maakt dat we gaan huilen (de regen) en zorgt ervoor dat onze passie (het zaadje) , gaat groeien en door deze pijn naar buiten kan komen. Dus, ja, soms is pijn net dat zetje dat nodig is om écht te gaan leven…

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*