Mentaal kapitaal: je brein trainen om sterker in het leven te staan.

In het boek ‘Mentaal Kapitaal’ vertelt Elke Geraerts wat de 4 belangrijkste hefbomen zijn van mentale veerkracht, en hoe je deze kunt trainen om je mentale kapitaal te vergroten. Ik deel ze graag met je …

Hefboom 1: Zelfcontrole

Hoe hoger jouw zelfcontrole, hoe meer kans op succes in je leven. Dat is gebleken uit de ‘Marshmallow-test’ van de Amerikaan Walter Mischel. Hij liet kleuters een kwartier alleen met een marshmallow. Als ze er niet van aten, kregen ze een tweede. Eén derde van de 600 geteste kinderen slaagde erin het volle kwartier van het snoep te blijven. Twintig jaar blijkt dat de kinderen die een tweede marshmallow hadden verdiend, het aanzienlijk verder hadden geschopt en gezonder en succesvoller waren!

Ook al wordt de basis voor zelfcontrole in je kindertijd gelegd, als volwassene kan je hierin nog bijleren. Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt door je impulsen en negatieve gedachten, dan kan je jouw zelfcontrole trainen door actief voor afleiding te zorgen. Mijn truukjes als ik in de stress schiet:

  • aandacht op mijn ademhaling en tellen (1 is in, 2 is uit, 3 is in … zo verder tot 10 en opnieuw)
  • terugtellen van 50 naar O
  • even de tuin inlopen en genieten van wat ik daar zie/hoor/ruik
  • erg – maar dan ook héél erg – luid zingen J

En jij? Schrijf 2 dingen op die jou veel stress bezorgen en zoek hiervoor een geschikte afleiding. Oefenen maar!

Hefboom 2: Bewustzijn

Twee psychologen van Harvard ontdekten dat onze geest maar liefst 47 % (!) van de tijd afwezig is. Je kent dat wel; die momenten dat je aandacht afdwaalt. Dit hoge percentage toont aan dat ons brein deze tijd nodig heeft om informatie te verwerken én op te slaan, om verbanden te leggen, om creatief te zijn … Wees je hiervan bewust en gun je hersenen deze tijd. Je pauzes opvullen met ‘even Facebook checken’ is dus niet zo’n goed idee, want zo blijf je jouw brein belasten met informatie. Heel erg moe word je daarvan.

Wat werkt beter? Na een aandachtsintensieve taak, een gesprek, een vergadering … is het super slim om – al is het maar heel even – iets heel anders te doen. Loop even buiten en adem diep in en uit, ga iets te drinken halen, eet een stuk fruit, ga je handen wassen. Maak er een klein ritueeltje van, zodat je even tot jezelf kan komen en je gedachten de tijd krijgen om informatie te verwerken. Je zal frisser en met nieuwe aandacht aan je volgende taak of vergadering kunnen beginnen!

Ook mindfulness kan hierbij helpen. Het is één van de weinige bewezen technieken om je beter te concentreren, prestaties te verbeteren en bewustzijn te trainen. Slechts 10 minuten mindfulness per dag maakt al een wereld van verschil. Als totally not-zweverige madam fronste ik vroeger spontaan mijn wenkbrauwen bij het woord mindfulness. Maar kijk; ik probeerde het uit en nu kies ik elke dag een oefening van 10 à 20 minuutjes uit de (gratis) Rituals- of Headspace-app. Een computer werkt toch ook beter en sneller als je even reboot?

Hefboom 3: Focus

‘When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits’, is een uitspraak van de Texaanse oliemagnaat Thomas Boone Pickens, waarbij de olifanten een metafoor zijn voor de grote, belangrijke taken die je te doen staan, en de konijnen voor de kleinere, lopende zaken, of de waan van de dag, zoals mails, telefoons, collega’s …

Veel mensen starten hun dag met het ‘even’ checken van hun mails. Dan zet je als het ware het konijnenhok open en laat je toe dat er van ’s ochtends vroeg konijnen tussen je voeten door springen die je aandacht afleiden zodat je geen tijd of energie over houdt voor je belangrijke taken. Beter is het om ’s ochtends meteen een olifant onder handen te nemen en je daarop te focussen. Je brein komt ’s nachts tot rust, dus heb je ’s ochtends de meeste mentale energie. Avondmens of ochtendmens; plan je belangrijkste taken als je nog fris bent. Routinetaken, zoals je mailbox verwerken of je administratie up-to-date houden, doe je na de middag, als je energiepeil sowieso lager staat.

Die arme multitasker

Dat ons brein niet gemaakt is om te multitasken is intussen herhaaldelijk bewezen in allerlei experimenten. Multitaskers zijn zelfs tot 40 % (!) minder efficiënt en kunnen minder genieten van een afgewerkte taak. Beter is het om te singletasken en je aandacht te schenken aan één taak.

Zet hierbij de automatische alerts van je mailbox, Facebook, nieuwe sms’en uit. Die voortdurende ‘pings’ zijn dodelijk voor je concentratie. Onderzoek leert dat het 25 minuten duurt om opnieuw in diepe concentratie te geraken nadat je bent gestoord. En dan heb ik het nog niet over rinkelende telefoons, collega’s die langskomen … De efficiëntiewinst die we kunnen halen als we onszelf en onze collega’s ongestoord laten werken, is enorm.

Hefboom 4: Optimisme

De lijm die alle andere hefbomen samenhoudt is optimisme. Niet schrikken, maar van nature uit zijn wij optimistisch ingesteld. Zo onderschatten we consequent het risico dat we lopen op verkeersongevallen en ziektes, en overschatten we ruim de kans om de lotto te winnen. Optimisme is niet louter een aangeboren eigenschap, het is deels ook een instelling. Je kan dus kiezen om optimistischer in het leven te staan en bijgevolg succesvoller en gelukkiger zijn.

Optimisme kan je leren! De kracht van intrinsieke motivatie

Probeer er op je werk of daarbuiten achter te komen welke activiteiten jou energie en een goed gevoel geven. Op welk momenten ben je écht gelukkig en waardoor komt dat precies? Wat vind je er zo leuk aan? Welke elementen trekken je het meeste aan en in welke mate ben je vandaag met die energiebronnen bezig? Stel jezelf deze vragen en zet in op wat jou energie geeft.

En jij?


Heb je zin om dit boek te lezen? Klik dan hier voor meer info. Klanten in loopbaan- of burn-out-coaching die aangeven last te hebben van grote fysieke en mentale vermoeidheid en stress, raad ik steevast het boek “Mentaal Kapitaal” aan. Heel veel dingen waar we last van hebben, worden namelijk veroorzaakt door de manier waarop we denken. Het goede nieuws echter is: je kan je brein trainen, net zoals je je spieren traint tijdens het sporten. Zo word je mentaal veerkrachtiger en ben je beter bestand tegen stress, burn-out en andere mentale problemen.

Geschreven door Anja Van Nueten, voormalig consultant Passion for Work- Herwerkt door Sofie Vanham, Business Unit Manager Passion for Work”

Als jij de energie die je krijgt van je WERK een cijfer geeft van 0 tot 10, op welk cijfer kom je dan uit? Voel je al langer dat je iets anders wil, maar doe je er niets aan? Misschien voel je dat het tijd is voor actie!

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.