3 misverstanden rond perfectionisme op de werkvloer

3 misverstanden rond perfectionisme op de werkvloer

Er bestaan heel wat misverstanden rond perfectionisme. Vooral in het bedrijfsleven. Weinig mensen weten wat perfectionisme precies is. En de meeste perfectionisten hebben niet door dat ze perfectionist zijn omdat er een algemene perceptie bestaat over perfectionisme die niet correct is. 

#1 “Perfectionisten zijn perfecte mensen”

Dit is echt het grootste misverstand dat bestaat over perfectionisten. Vaak zeggen mensen in mijn privépraktijk tegen me: “Ik herken wel de schuldgevoelens, het uitstelgedrag dat bij perfectionisme hoort, maar ik heb geen last van perfectionisme want ik ben helemaal niet perfect”. Veel mensen denken dat perfectionisten alles netjes, goed georganiseerd, ordelijk en opgeruimd hebben. Vaak geven ze aan dat hun huis nogal rommelig is, dat ze niks gedaan krijgen en dat ze dus zeker geen perfectionist zijn want “perfectionisten doen toch alles perfect”.  Dit is niet zo.  Perfectionisten doen niet alles netjes, georganiseerd en perfect.  Ze willen liefst perfecte gewoonten, plannen, de perfecte vakantie of het perfecte uiterlijk hebben en zich liefst perfect voordoen op sociale media.

Mensen met perfectionisme hebben dus hoge standaarden. Ze stellen hoge eisen voor zichzelf (en anderen) en hebben een hoge lat gelegd. Zo hoog dat deze eisen niet echt realistisch zijn. Waardoor ze moeilijk in actie komen om deze te bereiken of dat ze zichzelf net onder druk zetten om altijd en overal hun doelen na te jagen. En eigenlijk komen perfectionisten dus moeilijk in actie omdat ze angst hebben dat ze niet kunnen voldoen aan die hoge verwachtingen die ze zelf creëren. En dit omdat ze er van overtuigd zijn dat ze niet goed genoeg zijn. Ze komen dus niet in actie OF doen juist teveel hun best omdat ze zichzelf niet goed genoeg vinden.

TIP

Als jij merkt dat je moeilijk in actie komt of juist heel erg je best doet om bepaalde doelen te realiseren, vraag jezelf dan eens af of er diep vanbinnen een stemmetje is dat je toefluistert: “Ben ik het eigenlijk wel waard?” of “Ben ik eigenlijk wel goed genoeg?” of “Doe ik het eigenlijk wel ok?”  Wees eerlijk naar jezelf toe.  Het is pas wanneer je iets onder ogen durft zien, dat je er mee aan de slag kan.

2# “Perfectionisme helpt me om mijn ambities waar te maken”

Het tweede misverstand dat ik vaak hoor is “dankzij mijn perfectionisme maak ik mijn ambities waar”.  Ze denken dat ze in het verleden goede resultaten bereikt hebben door perfectionistisch te zijn.  Ze denken dat wanneer ze perfectionisme achter zich laten, dat ze lui zullen worden, zullen stoppen met actie te ondernemen en minder zullen bereiken. En net dat is belangrijk voor perfectionisten: ze willen liefst altijd hun doelen bereiken, want ze laten hun eigenwaarde afhangen van het wel of niet slagen van hun doelen.

Ik vind het altijd fascinerend wanneer mensen dit misverstand uitspreken want perfectionisme zorgt er net voor dat je gaat uitstellen tot de deadline eraan komt of alleen maar dingen gaat doen waarvan je 100% zeker bent dat ze zullen lukken.  Want zolang je in je comfortzone blijft, houdt dat innerlijk stemmetje zich koest.  Maar zodra je uit je comfortzone wil komen, laat dat stemmetje weer van zich horen: “Ben ik het wel waard?, “Ben ik wel goed genoeg?”,  “Ben ik eigenlijk wel oké?”.  Dat stemmetje is constant bezig met jezelf te veroordelen.  En dit zorgt voor paniek en verlammende onzekerheid.

Zo zie ik bijvoorbeeld mensen die het potentieel hebben om te spreken voor groepen maar die het niet doen omwille van hun perfectionisme. Omdat het stemmetje zegt: “Ben ik eigenlijk wel goed genoeg om dit te doen?”.  Zo zorgt perfectionisme ervoor dat je alleen maar dingen gaat doen waarvan je 100% zeker bent dat je ze kan doen.  Zodat je de situatie voor jezelf onder controle kan houden.  Toch hebben mensen schrik om perfectionisme achter zich te laten. Want het lijkt makkelijker voor hen dan gewoon lief voor zichzelf te zijn, trots op zichzelf te zijn en een gezonde eigenwaarde te hebben, te genieten van de weg en misschien wat minder te bereiken. Terwijl we eigenlijk net meer bereiken door perfectionisme achter ons te laten.

Het is dus een groot misverstand om te denken dat perfectionisme je helpt om je ambities waar te maken.

TIP

Durf de controle los te laten door een keer uit je comfortzone te stappen en laat je verrassen door het resultaat!

#3 “Eens een perfectionist, altijd een perfectionist”

Het derde misverstand dat ik vaak hoor is dat mensen denken dat ze als perfectionist geboren zijn en dus ook altijd een perfectionist zullen blijven. Ook dat is niet waar. We komen niet op deze wereld als perfectionist. Het is misschien wat verwarrend omdat ik wel het woord perfectionist gebruik maar dat is maar om er een naam aan te geven, het is makkelijk te communiceren en om aan te tonen dat er anderen zijn die precies met hetzelfde worstelen.

Alleszins: perfectionisme situeert zich niet op identiteitsniveau. Sommigen zijn wel meer vatbaar voor perfectionisme, bijvoorbeeld mensen met hooggevoeligheid of hoogbegaafdheid.  Dit zijn twee eigenschappen die perfectionisme in de hand werken.  Perfectionisme is een patroon dat ergens in ons leven ontstaat en daardoor geraak je er ook vanaf.  Het kan lijken alsof het ongelooflijk moeilijk is om hier uit te geraken, maar eigenlijk is het dat niet. We zijn allemaal in staat om veranderingen aan te brengen. Het is belangrijk om te weten dat je van dit uitstelgedrag of laag zelfbeeld af kan. Zeg dus niet tegen jezelf: “Ik ben een perfectionist en ik ga altijd zo zijn”.  Weet dat het gewoon een patroon is en er mensen zijn die je kunnen helpen om je hiervan af te helpen. Als je nu gelooft dat je niet goed genoeg bent, hoeft dat dus niet zo te blijven. Besef dat er onder het patroon van perfectionisme vaak een gigantisch potentieel zit. Ik gun het je van harte om dit potentieel in jezelf te ontdekken zodat je een leven kan leiden dat gebaseerd is op dit potentieel.

TIP

Omring je met mensen die in je geloven en in staat zijn om je naar een hoger niveau te tillen. Dat maakt een wereld van verschil.

 

Kunnen wij op dit vlak iets voor jou betekenen?

Heb je hulp nodig bij om deze tips in de praktijk om te zetten?

Onze loopbaancoaches helpen je graag. Vraag daarom vandaag nog een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan. Travvant by Travvant is eeerkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Ben jij een perfectionist?

Uit ons onderzoek blijkt dat ongezond perfectionisme de kans op burn-out vergroot. Bovendien kan je ongezond perfectionisme aanpakken en ombuigen tot gezond perfectionisme je. Dit kan je veerkracht een boost geven en waardoor ook de kans op burn-out sterk verminderd.

Twijfel je of je last hebt van perfectionisme? Doe dan zeker onze perfectionisme test en ontdek of je verdere stappen kan nemen om je perfectionisme onder controle te krijgen.

Ben je perfectionist? Buig je perfectionisme om naar meer veerkracht en ontdek op een leuke manier hoe je met je perfectionisme verder aan de slag kan gaan in onze workshop.

[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Test je perfectionisme” link_url=”url:https%3A%2F%2Fresearch.indiville.be%2F%3Fe%3D267778%26h%3DA048EE8DEAE00BC%26l%3Ddu|||”][tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Ontdek onze workshop” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fworkshop-perfectionisme%2F|||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: