Perfectionist? Last van jouw perfectionisme?

Last van perfectionisme? Doe dan deze bijzondere opdracht…

Regelmatig komt het thema ‘perfectionisme’ aan bod tijdens de gesprekken met klanten. Ik deel je graag het verhaal van Sofie…

Ben jij je bewust van jouw perfectionisme?

Sofie was zich er niet van bewust hoezeer perfectionisme haar professionele leven bepaalde. Doorheen het traject bleek duidelijk hoe alles daardoor beïnvloed werd. Ik gaf haar volgende opdracht mee:

“Neem een kom of vaasje, doe dat in een plastiek zak en sla het kapot. Doe dit heel bewust en ervaar wat het met je doet… Lijm nadien de scherven terug aan elkaar zodat het terug een geheel wordt en sta ook nu heel bewust stil bij je gewaarwordingen”…

Sofie vond dit een vreemd idee, maar wilde hier wel in mee gaan.

De volgende sessie was ik heel benieuwd of Sofie de opdracht uitgevoerd had. En ja, dat had ze gedaan. Het terug in elkaar zetten van de kom had, gezien haar perfectionisme, voor veel frustraties gezorgd, zeker toen ze bepaalde kleine scherven niet meer aan elkaar gezet kreeg. Sofie had haar opgelapte kom bij en was er fier op. Ze zag dat iets heel mooi en bijzonder kan zijn, ook al is het niet perfect. In haar set van identieke kommen was hij uniek.

Perfectionisme op je werk

Met dit inzicht gaf ik Sofie een opdracht voor de komende week. Minstens 2 keer ging ze een taak op haar werk niet perfect doen. Waar ze anders een mail naar een klant wel vijf keer herlas en aanpaste, ging ze nu heel bewust een mail maar één keer herlezen en dan versturen. Zo gingen we zien dat er geen erge dingen gebeurden als er eens iets mis ging.

Enkele weken later kreeg ik een mail van Sofie. Ze voelde zich veel relaxer op haar werk. Ze controleerde niet meer alle mails en verslagen dwangmatig, en toch was er nog niets ergs gebeurd.

En jij? Heb jij last van perfectionisme?

Wil jij beter kunnen functioneren op je werk, zodat je duurzaam energie krijgt van je werk, wat een win-win voor werknemer én werkgever is?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.