Productiviteit verhogen? 13 tips om productiever te zijn op het werk

Iedereen is tegenwoordig druk, druk, druk… er komt zoveel op ons af. We moeten steeds meer doen, met minder mensen… Hoe houd je dat vol? Tijdens onze teammeeting deden wij een rondvraag en onze coaches hebben volgende tips voor jou.

 1. Word productiever door meer te bewegen
  Neem de trap, maak een wandeling tijdens de pauze, neem de fiets als het kan… beweeg! Je lichaam en geest varen er wel bij! Je krijgt meer energie en je kan alles beter aan.
 2. Verhoog je productiviteit door doelen op te maken
  Waar wil je binnen 6 maanden staan, binnen 12 maanden? Maak een weekplanning bij het begin van de week en kijk of deze zaken bijdragen aan het realiseren van dit doel. Evalueer even op vrijdag of je je doelstellingen behaald heb.
 3. Maak een schriftelijke dagplanning met prioriteiten
  Begin met de lastigste taak eerst. Als je dit niet doet, ben je met van alles bezig geweest en heb je op het einde van de dag het gevoel dat je niets gedaan hebt. Doelen zijn je ‘gids’ en bepalen wat je wel en niet doet.
 4. Aandachtsmanagement ipv time management
  Je kan de tijd niet managen, maar wel je aandacht. Daarom is attention management het nieuwe time management. Het goede nieuws is dat we op aandacht veel meer vat hebben dat op tijd. Zoek voor jezelf dus uit wanneer jouw aandacht  het beste is, maw: zoek jouw focuspiek. (Bron: Geraerts, Het nieuwe mentaal. Lannoo, 2017).
 5. Zo verhoog je jouw productiviteit: olifant van de dag
  Maak ’s ochtends tijd voor jouw olifant van de dag en doe dit in stilte… Je olifant is je grote taak die zeker af moet zijn. Vaak laten we ons teveel afleiden door rondhuppelende konijnen (mails die binnenkomen, Facebookbericht, iemand die iets komt vragen). (Bron: Geraerts, Het nieuwe mentaal. Lannoo, 2017)
 6. Big time je productiviteit verhogen met de Pomodorotechniek
  Deze techniek is aangewezen bij grotere klussen. Je zet de wekker na 25 minuten en werkt geconcentreerd door. Neem telkens een korte pauze na 25 minuten. Als je 4 rondes gedaan hebt, neem je een langere pauze. Af en toe even pauze doet je goed. Als je dit niet doet, zakt je productiviteit. Je bent nog wel aanwezig, maar niet met volle aandacht.
 7. Check je mails 2 x per dag op vaste momenten.
  Het ideale moment zou zijn net voor je lunchpauze en voor je werkdag eindigt omdat je aandacht dan iets minder hoog is… (Bron; Tony Crabbé, Nooit meer te druk).
 8. Je bent productiever als je werkplek opgeruimd is
  Opruimen creëert ruimte in je hoofd. Rommel zorgt voor afleiding, geeft te veel prikkels…
 9. Super tip om je productiviteit te verhogen: goed is goed genoeg
  Perfectionisme kan je de das omdoen. Wat perfectionisme betreft is de 80/20 regel ook goed toe te passen. Met 20 procent van je inzet kun je 80 procent van het resultaat behalen. Om tot de 100% te gaan, ga je over op de details en perfectie van de laatste 20%. In veel gevallen is het behalen van 80 procent al ruim voldoende. En dat resulteert in een veel effectievere werkwijze. Hoe pas je de 80-20 regel toe in je werkzaamheden? Want in 20% van je tijd, 80% van je resultaten te behalen lijkt misschien een onmogelijke opgave. Kijk daarom goed naar de taken die het belangrijkst zijn. Welke leveren uiteindelijk het meeste op? Focus je daarop, denk aan je productiviteit en verbeter je werkwijze waar nodig. Hou bijvoorbeeld bij hoe lang je met bepaalde taken kwijt bent en of je deze kunt inkorten.
 10. Moet ik dit nu doen?
  En de zin ontleden met nadruk op ‘moet’, ‘ik’, ‘dit’, ‘nu’ doen? Dit maakt je veel bewuster van waar je mee bezig bent.
 11. Zoek een buddy
  Zoek iemand waarmee je samen deze tips kan implementeren en spreek elkaar wekelijks 15 min om te kijken of het je lukt om de focus te houden. Je houdt elkaar accountable. Dit kost niets en is erg fijn om elkaar te kunnen steunen.
 12. Neem je processen maandelijks onder de loep voor meer productiviteit.
  We zijn gewoontedieren en we doen soms dingen “omdat we gewend zijn ze zo te doen”. Door je gewoonten in vraag te stellen en een ander erbij te betrekken kan je suggesties krijgen die veel productiever zijn. Wat kan je automatiseren? Wat kan sneller en makkelijker?
 13. En last but not least: Zoek werk wat bij je past
  Zorg ervoor dat je energie krijgt van je werk, dan ben je veel productiever. Hét geheim? Een match tussen jouw waarden en de waarden van je bedrijf. Een match tussen wat jij goed kan én graag doet en wil ontwikkelen en je functiebeschrijving. Een job kiezen die past bij je persoonlijkheid, die je voldoening, geluk en vervulling geeft. Dan kan je bergen verzetten…

Heb je hulp nodig bij de laatste tip?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*