Resultaten van loopbaancoaching

Sandra, 20 jaar ervaring in het onderwijs, klopt aan voor  loopbaancoaching: “Er moet iets veranderen, maar wat?”

Een loopbaancoachingtraject bij Passion for Work start steeds met een gratis telefonisch kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek krijg ik regelmatig de vraag: “Als ik loopbaanbegeleiding volg, moet ik dan van job veranderen? Ik wil immers in dezelfde job blijven (denk ik) maar er moet iets veranderen.”

Uiteraard is het antwoord op deze vraag: “NEE, je MOET niet van job veranderen”.

Er zijn immers 4 mogelijke resultaten van een loopbaancoachingstraject:

 1. je blijft in dezelfde job in hetzelfde bedrijf
 2. je gaat intern iets anders doen
 3. je blijft dezelfde functie doen maar in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer
 4. je gaat een andere functie doen in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer

De essentie van loopbaancoaching is stil staan bij en reflecteren over wat jou energie geeft in je job.

 1. Welke waarden zijn voor jou belangrijk?
 2. Wat kan jij goed én doe jij graag?
 3. Wat wil je graag ontwikkelen?
 4. Wij brengen dit letterlijk én figuurlijk in kaart met je carrièrepaspoort (Emc²). Hierdoor kan je een balans opmaken van je huidige job: past jouw werkomgeving én de functie bij wie jij bent en wil zijn?

Verrassende resultaten van loopbaancoaching

Ik zie heel wat coachees die verrast zijn door de uitkomst van deze match. Soms is dit zelfs een echte “aha-belevenis” met een grote zucht van opluchting erbij: ‘mijn job past wél bij mij!’
In een volgende stap gaan we dan analyseren wat jij nodig hebt én wat jij zelf kan doen om (terug) energie en voldoening van je job te krijgen.

Maak kennis met Sandra, die al meer dan 20 jaar werkt in het secundair onderwijs, en bij ons aanklopte.

Wat deed je de stap zetten om loopbaancoaching te volgen?

“Ik ben altijd een sportieve en actieve persoon geweest. Via mijn vak probeer ik dit al jaren aan mijn leerlingen door te geven. Ik merkte echter al langer dat mijn energieniveau heel laag zat: de uitdagingen op school werden obstakels, thuiskomen en nergens zin meer in hebben, geen energie voor mijn gezin en huishouden, geen fut meer voor mijn hobby’s en als ik getroffen werd door een banaal virusje had mijn lichaam weken nodig om er terug bovenop te geraken. Door een informeel contact met mijn loopbaancoach en door het lezen van de testimonials en artikels van
Passion for Work werd het me op het einde van het schooljaar duidelijk: “Er MOET iets gebeuren, er moet iets veranderen. Maar wat?”

Resultaat: wat heeft loopbaancoaching je gebracht?

Het bracht me heel wat bevestigende inzichten:

 • de bevestiging dat ik mijn job wel graag doe en dat ik er de talenten voor heb: het behouden van mijn huidige job is ok, work-life balance kan verbeteren
 • de bevestiging dat ik een aantal competenties niet ten volle kan benutten in het lesgeven: als er intern een vacature komt waarin deze zaken aan bod komen, stel ik me kandidaat
 • de bevestiging dat ik ook heel veel energie haal uit manuele creatieve bezigheden en dat ik dat te weinig doe: ik wil een manier vinden om meer te investeren in creativiteit
 • de bevestiging van mijn hoogsensitiviteit en herkenning van overprikkeling op school doordat ik mij op alles en iedereen in mijn directe omgeving focus en mezelf hierdoor soms verlies

Welke acties ondernam je intussen zelf en tot welke resultaten heeft dit geleid?

 • Ik ben in gesprek gegaan met mijn directeur en ben 4/5e gaan werken.
 • Naast het lesgeven ging ik de uitdaging aan van een vervangende opdracht als mentorcoach (begeleiding van beginnende leerkrachten).
 • Ik heb meer tijd gemaakt voor creatieve me-time: wekelijks vind je mij aan mijn naaimachine en maak ik mijn eigen kledij, handtassen, decoratie … Onze caravan heb ik helemaal gepimpt! Dit geeft me heel veel energie!
 • Op aanraden van mijn loopbaancoach volgde ik een tweedaagse vorming die me heel wat tools bood om in het klasgebeuren in mijn eigen energie en kracht te blijven.
 • Door alle inzichten vond ik meer mentale rust en acceptatie en daardoor meer energie voor mijn gezin. Ik kan mij ook beter afsluiten van negativiteit rondom mij.

Wat vind jij de meerwaarde van loopbaancoaching?

“Via de ogen van mijn loopbaancoach kreeg ik een objectief beeld van mezelf en kon ik vanuit de buitenkant mijn gouden kooi  inkijken.
Vooral de oefening met de competentie- en waardenkaartjes deed me anders naar mezelf kijken. Hierdoor kan ik nu bewuster keuzes maken zonder schrik te hebben voor het onbekende.
De bewustwording van mijn  E=mc2 geeft me het lef om veel meer dingen te durven en te doen. Ik weet nu wat ik nodig heb om energie te krijgen en ik durf het aan te pakken. Mijn energieniveau is ook enorm gestegen: van een 3/10 ervaar ik het nu gemiddeld als een 8/10!”

En jij?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.