Succesvol netwerken én jezelf verkopen? Zo maak je een krachtige elevator pitch

Tijdens een netwerkmoment heb je niet altijd een zee van tijd om jezelf, je bedrijf én je troeven voor te stellen aan je potentiële klant(en). Daarom is het belangrijk om alle noodzakelijke informatie te bundelen in een elevator pitch. Kort en krachtig. Zo’n pitch is een beknopte presentatie van jezelf in een tweetal minuten -precies de tijd die je in een lift staat-, en is een uitstekende tool om succesvol te netwerken of jezelf te verkopen in een sollicitatiegesprek.  Ik bundel in dit artikel hapklare tips die helpen om je pitch te maken of te verbeteren.

Jouw elevator pitch & Gouden cirkel

Het geheim van een goede pitch vindt zijn kern in ‘The golden circle’. Simon Sinek,  de Amerikaanse schrijver en marketing consultant Simon Sinek, bedacht dit en dit maakte hem meteen tot een referentie in de marketingwereld.

Wat is nu die ‘golden circle’? Stel je drie cirkels voor: de buitenste cirkel= WAT, de volgende cirkel= HOE en binnenin= WAAROM.

Volgens Simon Sinek is het belangrijk om van binnen naar buiten te werken, in plaats van buiten naar binnen. En die laatste fout maken veel bedrijven. De WAAROM-cirkel heeft immers de meeste impact. Het is de drijfveer achter je organisatie en net dié ‘raakt’ je gesprekspartners. Het is bewezen dat bedrijven die vanuit dit standpunt vertrekken, succesvoller zijn.

Elevator pitch: een voorbeeld

Een pitch zou als volgt kunnen klinken: ik ben Sofie Vanham, loopbaancoach voor hoogopgeleiden (WAT). We brengen je talenten en waarden in kaart, wat je wil ontwikkelen, welke job bij jou past en we helpen je om je droomjob te bereiken (HOE).

Maar met een subtiele golden circle-touch kan je hem naar een hoger niveau tillen: Ik ben Sofie Vanham, ik begeleid als loopbaancoach hoogopgeleiden met het bereiken van hun droomjob of droombedrijf (WAT).  Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen professioneel gelukkiger te maken, zodat ze ook op professioneel vlak hiervan de vruchten plukken. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te laten ontdekken wat ze in hun mars hebben (WAAROM).  Met loopbaancoaching brengen we je talenten en waarden in kaart, wat je wil ontwikkelen, welke job bij jou past en we helpen je om je droomjob te bereiken.(HOE).

Voeg hier eventueel nog aan toe wat je wil bereiken op je netwerkevent. Zoals: ik ben op zoek naar bedrijven die hun medewerkers loopbaancoaching willen aanbieden.

Zelf aan de slag met deze gouden tips voor jouw elevator pitch

Neem je eigen elevator pitch nu eens onder de loep aan de hand van deze tips:

Tip 1: Als je meerdere jobs uitoefent,  kies dan in functie van de doelgroep en je doel met welke functie je uitpakt.

Tip 2: Denk eens na over jouw favoriete doelgroep: door wie wil jij gebeld worden? Wie heeft baat bij wat jij aanbiedt? “Ik ben carrièrecoach voor hoogopgeleiden” is krachtiger dan  “Ik ben coach”.

Tip 3: Beschrijf beknopt wat je doelgroep wil of nodig heeft. Welke problemen van je doelgroep los jij op? Dit is jouw professionele reden van bestaan. Als ze geen probleem hebben, zullen ze jou niet inschakelen. In ons voorbeeld: “bereiken van hun droomjob of droombedrijf”.

Tip 4: Denk na over het waarom, dat is het voordeel voor de ander. Hoe help je hem? In ons voorbeeld: “zoveel mogelijk mensen professioneel gelukkiger te maken, zodat ze ook privé hiervan de vruchten plukken.”

Tip 5: Laat in een paar woorden zien waar je goed in bent. Dit geeft een persoonlijke toets aan jouw elevator pitch. In ons voorbeeld: “Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te laten ontdekken wat ze in hun mars hebben”.

Tenslotte: schrijf je elevator pitch op, laat hem enkele dagen liggen en herlees hem dan. Oefen hardop voor de spiegel. Let ook op je lichaamstaal: oogcontact, een glimlach en een (niet té) stevige handdruk vanuit de hand (in plaats vanuit de schouder). Succes ermee!

“Geschreven door Mieke Meynen, voormalig consultant Passion for Work- Herwerkt door Sofie Vanham, Business Unit Manager Passion for Work”

Aan de slag?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.