Talentmanagement? Employability? Retentie?… Dit hoeven geen holle woorden te zijn in je bedrijf…

Het aantrekken van de geschikte mensen, ze ontwikkelen, behouden én tot ambassadeur maken is één van de grootste uitdagingen van elke HR-afdeling. Sommige bedrijven gaan hier erg bewust mee om en hebben talentprogramma’s, andere (nog) niet.

Stap 1: Het aantrekken van de juiste mensen

Bij de aanwerving is ‘de klik’ ontzettend belangrijk. De klik, het gevoel ‘dit is er één van ons’, is essentieel. Uiteraard moet de kwaliteit goed zijn. Maar, talent is ontwikkelbaar, betrokkenheid en liefde voor de organisatie niet… Geloof je in het potentieel van deze persoon? Kan hij/zij de ‘problemen’ oplossen waar de afdeling mee kampt?

Stap 2: Het ontwikkelen van je mensen

Investeer in opleidingen, coaching, tijd, schouderklopjes en een luisterend oor. De meest gehoorde klacht over het management is: ‘Ik voel me niet gezien, ze hebben geen tijd, ik krijg geen waardering’.
Je hoeft niet altijd een coach in te huren. Lunch zelf een keer per maand met je medewerker(s). Vraag hoe het met hen gaat, zowel privé als professioneel. Zo weet je wat er speelt en kom je minder voor verrassingen te staan. Wacht niet tot het officiële beoordelingsgesprek.

Stap 3: Het behouden van je mensen

Weet wat de talenten, waarden en ambities zijn van je mensen. Maak plannen met je medewerkers met ruimte voor eigen inbreng en ontwikkelingsinitiatieven. Meet hun resultaten: plan, evalueer, beoordeel en deel de uitkomsten.

Heb je mensen die niet goed presteren of mopperaars in je team? Spreek ze hierop aan, dwing ze tot verandering of laat ze gaan. Zo hou je sfeer goed.

Creëer een sfeer van vertrouwen, in je medewerkers, in het bedrijf. En communiceer (niet enkel via mail).

Vier successen (individueel, op teamniveau, op afdelingsniveau)! Dit hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn en zorgt voor een leuke sfeer.

Stuur op werknemerstevredenheid. Een goede werksfeer, uitdaging, toekomstperspectief, ontwikkeling- en ontplooiingsmogelijkheden, openheid en betrokkenheid. Klink zacht maar dat zijn de dingen die maken dat men blijft. Talenten die uitgegroeid zijn? Help ze naar de volgende uitdaging, intern en desnoods extern.

Daarnaast wordt het in de toekomst erg belangrijk om medewerkers inzetbaar te houden. Ga voor duurzaamheid. Zet vitaliteit, gezondheid en leeftijdsbewust HR in de kijker! We worden ouder en de markt wordt krapper. Talentvolle medewerkers koester je door ze gemotiveerd, gelukkig en gezond te houden.

Bij het vertrek van goede medewerkers doet 65 procent van de bedrijven een tegenvoorstel, dat meestal bestaat uit meer flexibiliteit of een hoger salaris. Dan ben je eigenlijk te laat. Doe dit preventief.

Stap 4: Je (ex)-medewerker als ambassadeur van je bedrijf

De meest succesvolle organisaties hebben werknemerstevredenheid hoog in het vaandel staan.Zet je werknemers op één, geef het goede voorbeeld en creëer en eigen, unieke cultuur. Energieke medewerkers zorgen voor een goede dienstverlening wat leidt tot tevreden klanten.
Als ‘de houdbaarheidsdatum’ van de samenwerking verstreken is, kan je best afscheid nemen. Doe dit op een respectvolle manier, zodat ook (ex)-medewerkers ambassadeurs van je bedrijf blijven.

Wil je weten hoe Passion for Work hierbij kan ondersteunen? We werkten eerder samen met o.a. Belfius Insurance, ING, Akzo Nobel, Sara Lee, Kanselarij van de Premier, DSM… en hebben zowel individuele trajecten, open opleidingen als incompanytrainingen. Wij komen graag langs voor een gratis verkennend gesprek.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*