Tijd voor een nieuwe job: 10 signalen

Vreet je job je energie weg? Is werkplezier een verre herinnering? Dan is het tijd voor een nieuwe job. 10 signalen dat jij zover bent en tips om de eerste stap te zetten!

Je gaat elke dag naar je werk. En je bent blij dat je werk hebt. Toch knaagt er iets. Zit je nog op de juiste plek? Is het tijd voor een nieuwe job? Kijk even of je je herkent in deze signalen:

1. Je bent humeurig

Je job vreet al je energie weg, werkplezier is ver te zoeken. Je voelt je ellendig en dat sijpelt door naar de buitenwereld. Je bent sneller geprikkeld, op het werk en thuis.

2. Je sleept je naar je werk

De wekker gaat en je draait je nog even om. Uiteindelijk sta je op met lood in de schoenen en moet je je haasten om nog op tijd op je werk te zijn.

3. Je lichaam spreekt

Hoofdpijn, rugpijn, maagklachten, concentratieproblemen, lusteloosheid: het zijn signalen van je lichaam dat het niet goed met je gaat. Tijd om te luisteren!

4. Je droomt niet meer

“De meeste dromen zijn bedrog” is je leuze. Er is toch niets anders dan dit. Je denkt dat je droombaan niet bestaat. Fout. Soms is het gras echt groener aan de overkant!

5. Je leert niets bij

Geeft je werk je geen uitdaging meer? Leer je niets meer bij, heb je het gevoel dat je jezelf niet ontwikkelt? Dan sta je stil en is het tijd voor een nieuwe job.

6. Je passie is weg

Vind je je werk niet leuk meer of verveel je je te pletter? Kan je je nauwelijks herinneren wanneer je met plezier aan een taak begon? Dan is de passie weg.

7. Je bedrijf past niet (meer) bij jou

Staat het bedrijf waarvoor je werkt voor iets waarin je niet gelooft? Draait alles bijvoorbeeld om geld en ben jij maatschappelijk betrokken? Dan passen jullie niet (meer) bij elkaar.

8. Je werk is tijdverspilling

Zie je je werk als nutteloos, heb je het gevoel dat je je tijd verspilt? Je leven is kort, verspilde tijd komt niet meer terug. Zoek een zinvolle job.

9. Je leeft van weekend naar weekend

“Thank God it’s Friday” is je lievelingslied. Elke vrijdag duik je opgelucht het weekend in. En elke zondagavond voel je de stress weer opkomen. Weer een werkweek…

10. Je klaagt over je werk

Je job, collega’s, werkgever: alles is negatief. Je klaagt veel en voelt je cynisch worden. Je bent niet meer betrokken bij wat je doet en vervreemdt van jezelf.

Herken je deze signalen? Keer ze dan eens om. Weten wat je niet wil, helpt je om te weten wat je wil. En als je focust op wat je wil, dan zal je die richting inslaan. Dan zet je dingen in beweging.

Is de pijn groot genoeg?

Veel mensen beseffen wel dat het fout zit. Dat ze toe zijn aan een nieuwe job. Maar het blijft een sprong in het onbekende: je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. Dus stel je uit en verzin je excuses. De pijn moet groot genoeg zijn om uit je gouden kooi te breken.

Ga je over je ‘pijngrens’, dan grijpt het leven soms voor jou in. Met een burn-out, bijvoorbeeld. Lees even mee wat Eva, een klant van me, daarover zegt:

Ik heb echt het gevoel dat die burn-out een waardevolle les is geweest. Anders had ik nooit die stap gezet en zoveel plezier gevonden in wat ik elke dag doe in mijn job. Ook op gebied van mijn persoonlijkheid voel ik dat ik dichter bij mezelf sta. Zoals je zelf een keer zei: ik wil helemaal niet meer terug de oude worden … Ik geloof dat die burn-out misschien wel één van de ‘beste’ dingen is die me zijn overkomen … Een vloek en een zegen tegelijk!

Stuur zelf je carrière

Heb je beslist dat het zo niet langer kan? Wil je je huidige job anders invullen of op zoek gaan naar een nieuwe job, intern of extern? Sta dan even stil bij jezelf en vraag je af:

  • wat je goed kan en graag doet
  • wat je graag wil ontwikkelen
  • wat je belangrijk vindt, je waarden
  • wat je nodig hebt voor meer werkplezier
  • welk beroep past bij wie jij echt bent

Het antwoord op die vragen is je kompas. Je weet waar je naartoe wil en kan je carrière dus zelf gaan sturen. En je verliest geen tijd en energie meer met jobs die niet bij je passen.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.
Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.