Verliefd op een collega? Wat nu?

Verliefd zijn is heerlijk. En vermits één op drie mensen zijn of haar partner ontmoet op het werk is de kans bestaande dat je dus verliefd wordt op een collega. Verliefdheid op het werk komt dus best veel voor. Het kan het werk best tijdelijk een stuk spannender maken, maar brengt ook vele vragen met zich mee. Het kan zelfs uitmonden dat één van beide gedwongen of ongedwongen kiest om van werk te veranderen…
Hoe ga je het beste om met verliefdheid op het werk? Veel hangt af van de omstandigheden: zijn jullie allebei single, hebben jullie gelijkwaardige posities, hoe nauw werken jullie samen, wat zegt het
contract hierover…?

Wanneer vertel je jouw collega wél dat je verliefd bent?

Vraag is of je het wil meedelen aan die persoon of niet. Soms is het beter om dat niet te doen, terwijl het in andere situaties juist goed kan zijn om het wel uit te spreken. Als jij of de ander in een relatie zit,  is dat nogal ingewikkeld. Verliefdheid kan ervoor zorgen dat je niet echt goed helder kan denken, en het is de vraag of je in een impuls dingen moet doen waar je later spijt van krijgt. Als er partners in het spel zijn, kunnen deze ook erg gekwetst worden. Denk dus heel goed na voordat je iets doet met je gevoelens.

Wanneer jullie allebei vrij zijn en in principe niet direct samen hoeven te werken is er weinig reden om elkaar niet te vertellen over jullie gevoelens. Het ergste wat je kan overkomen is dat je een blauwtje loopt maar als die ander echt zo bijzonder is zal hij of zij altijd discreet en begrijpend met jouw gevoelens omgaan. En als jouw collega jou net zo leuk vindt is er alle reden om dat zo snel mogelijk aan elkaar te laten weten.

Het is tegenwoordig niet meer zo dat mensen die een relatie hebben op het werk, automatisch niet meer samen zouden mogen werken.  Bekijk voor alle zekerheid je arbeidscontract om te kijken of er daarover iets vermeld is.
Voorwaarde is en blijft dan natuurlijk wel dat jullie professioneel met de situatie omgaan. Negeren hoeft echt niet, maar ik raad aan om elkaar niet aan te raken op de werkvloer.

Vertel je het aan collega’s dat jullie een relatie hebben?

Het is aan te raden om eerlijk aan jullie collega’s te vertellen dat jullie een relatie hebben als jullie nauw samenwerken. Wat wel een probleem kan vormen is wanneer jullie in een hiërarchische verhouding tot elkaar werken. Wanneer hij of zij jouw baas is of omgekeerd kunnen collega’s denken dat er iemand wordt voorgetrokken. Ook kunnen ze eraan twijfelen of ze nog wel open kunnen zijn tegen één van beiden zonder dat wat ze hebben gezegd bij de ander terechtkomt. Dit is een erg vervelende situatie. Ook roddels en jaloezie kunnen voorkomen… In dit geval is het aan te raden dat één van tweeën toch óf een andere afdeling óf een ander bedrijf zoekt om voor te werken.

Wanneer jij en je partner kunnen omgaan met de situatie hoeft er verder geen vuiltje aan de lucht te zijn. Het kan echter zo zijn dat één van beiden het moeilijk vindt om zakelijk en persoonlijk met elkaar omgaan te combineren of juist van elkaar te kunnen scheiden. Gewoon omdat het andere rollen zijn en je
niet weet hoe jezelf een houding te geven bijvoorbeeld. Ook in dit geval moeten jullie samen nadenken over de toekomst: Blijven jullie collega’s of kiezen jullie ervoor om heel erg close te zijn, wanneer jullie ’s avonds allebei thuis komen vanuit een andere werkgever? Denk dus vooraf goed na over de gevolgen voor alle partijen en houd er ook rekening mee dat (kantoor)relaties ook niet altijd blijven duren…

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: