Wat heb ik geleerd na een jaar koffiedates met rolmodellen?

Ongeveer een jaar geleden besliste ik om op koffiedate te gaan. Niet zomaar een koffiedate, maar een date met een duidelijk doel voor ogen. Ik heb zelf jarenlang een job in het onderwijs gecombineerd met een bijberoep en sinds drie jaar ben ik volledig zelfstandig coach bij Passion for Work. Ik merkte de eerste maanden dat het toch wel een andere mindset is en dat ik veel ondernemersskills nog niet onder de knie had. Ik leerde op korte tijd heel veel bij, gaande van mijn elevator pitch helder formuleren tot mijn eigen personal branding, mijn eerste Facebook live doen.

Wie is jouw rolmodel?

Iets wat vaak terugkwam in opleidingen die ik volgde of boeken die ik las, was het idee om te kijken wie je rolmodellen zijn. Welke mensen zijn inspirerend voor jou? Wat kunnen zij jou leren? En zo groeide het idee om op koffiedate te gaan met andere ondernemers.

Mijn spelregels voor mijn koffiedates?

  1. Ik trakteer op een tas koffie, een latte, een cappuccino,… in een koffiebar naar keuze.
  2. Ik vraag je mening over de ideeën die in mijn hoofd opborrelen.
  3. Ik stel je vijf vragen die mij kunnen helpen om een stapje verder te zetten in mijn carrière.
  4. Ik beperk me tot een uur.
  5. Uiteraard noteer ik alles in mijn boekske. Wie me kent, weet dat ik altijd ‘een boekske’ mee heb. Een geluksboekske, een ideeënboekje, een bullet journal-achtig boekske… En neen, niet zomaar om het even welk boekske. Ik pimp het ook met leuke quotes en prenten. Een aanrader!

Intussen ging ik een jaar op koffiedate.

Ik vind het ongelofelijk boeiend om  met mensen in gesprek te gaan en op een leuke plek een koffie te drinken. Soms in een gezellige koffiebar, soms aan de keukentafel bij iemand thuis.

Van elke koffiedate heb ik wel iets opgestoken. Telkens op een andere manier of over andere thema’s, maar dat maakt het juist zo boeiend.Soms ging het vooral over beter focussen, dan weer over netwerken of over hoe ik mijn eigen personal branding nog beter kan doen. Mijn laatste koffiedate deze zomer heeft ook heel wat in gang gezet. Mijn plannen om zelf een boek te maken worden concreter!

Experimenteerfase tijdens loopbaancoaching.

Tijdens loopbaancoaching raad ik mensen ook aan om op koffiedate te gaan. Pas door kleine stapjes te zetten weet je of je droomjob haalbaar is of niet. Door erover te praten met anderen, worden problemen en oplossingen of mogelijkheden pas helder. Binnen Passion for Work noemen we dit de experimenteerfase. Deze koffiedates helpen ook om een situatie vanuit een ander gezichtspunt te bekijken.

Als ik tegen coachees vertel over mijn koffiedates, vragen mensen soms:

“Zegt iedereen dan ja op je mail om af te spreken?” Meestal wel eigenlijk. Al zijn er natuurlijk altijd mensen die geen tijd hebben op dat moment. Maar dat vind ik ook niet erg. Ik geef ook niet altijd op als mensen één keer neen zeggen ?. En als het echt niet lukt, is het ook geen probleem uiteraard. Ik blijf ze niet stalken!

Stap uit de comfort zone

Ik las onlangs in het boek van Michaël Pilarczyk (Master your mindset) dat sommige mensen liever ‘comfortabel ongelukkig’ blijven in plaats van het risico te nemen op succes en geluk. Dat is nu net wat ik niét wil. Ik wil niet comfortabel ongelukkig zijn… Ik wil er alles aan doen om comfortabel gelukkig te zijn (met de nodige ups en downs uiteraard). Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om uit hun comfort zone te komen. Om kleine stappen te zetten in de richting van een job waar ze gelukkiger zijn en meer energie uit halen.

Wie vind jij inspirerend? Met wie zou jij graag eens op koffiedate gaan? Zit je op een keerpunt in je professioneel leven? Twijfel je om een bepaalde stap te zetten?

Tijd om koffie te drinken met jouw nieuwe loopbaancoach.

We helpen je graag.

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*