Werk vinden na je 50ste

Onlangs werden wij gebeld door een 50+-er die zo bang is dat ze op haar leeftijd geen werk meer vindt, wat maakt dat ik hierover wil schrijven. Want er is hoop! Ik zeg vaak ‘De enige zekerheid die je hebt, zijn je talenten’. Dus het is van belang deze te kennen, ze te kunnen benoemen en te weten hoe deze zichtbaar te maken! Ja, inderdaad, om aan de slag te gaan met je Personal Branding (lees ons e-book hierover), pro-actief, en niet als het te laat is en je ontslagbrief in de bus valt…

We kregen onlangs deze vraag van Christa:

‘Ik ben 55 en binnenkort op zoek naar een andere job, ik ben nog volop aan het exploreren wat ik kan en wil. Maar een van mijn bedenkingen is dat ik het zal moeten hebben van netwerking. Een nieuwe job valt immers niet zomaar in je  schoot. Hoe begin ik daaraan? Het handvol vriendinnen die ik heb, zijn heel goed ter emotionele ondersteuning, maar ik zie uit die richting niet direct een jobvoorstel te komen’.

We antwoordden haar dit:

‘Dag Christa, dank je wel voor je vraag. Netwerking is altijd belangrijk en is nog belangrijker naarmate je ouder wordt. Goed dat je bezig bent met het exploreren van wat je kan én wil. Want dat is het halve werk. Als jij je netwerk wil inschakelen, moet het kristalhelder zijn hoe ze je kunnen helpen. Hoe concreter, hoe beter. Netwerken zonder precies te weten wat je wil, is alleen maar frustrerend. Ofwel hoor je helemaal niets van je netwerk, ofwel sturen ze je de foute dingen door. Dus die zelfanalyse is cruciaal. De volgende stap is je visie op netwerken te verbreden. Je spreekt over een handvol vriendinnen. Ongetwijfeld ken je meer mensen dan enkel hen. Welke namen zitten er in je telefoon? Wie ken je via social media (LinkedIn, Facebook)? Als je niet meer aan het werk bent of je werkgever weet dat de samenwerking binnenkort stopt, gebruik dan social media actief door daar je professionele doelstelling te vermelden’. 

Onrust over pensioen na zomerakkoord, waar ging het over?

De laatste tijd is er in de pers nogal wat te doen geweest over het zomerakkoord met effect op de pensioenen voor 50+-ers. Intussen is dit voorstel terug in de kast gestopt, maar het zet wel aan tot nadenken.
‘Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) presenteerde half juli een pakket maatregelen die de link met het aantal gewerkte jaren moet verstevigen bij de berekening van het pensioen. Concreet: wie langer dan een jaar werkloos is, zal vanaf 2019 terugvallen op het minimumrecht bij de pensioenopbouw. Vroeger was dat na vier jaar. Het kwam hem op forse kritiek van de bonden te staan. Heel wat mensen zullen nu hun carrière beëindigen met een lager pensioen, vrezen ze. Maar daar eindigt het niet, zo ontdekte ‘De Morgen’. Bij het zomerakkoord, dat de regering een week later afsloot, werd de maatregel verder aangescherpt. Wie na zijn 50ste werkloos wordt, zal niet langer kunnen genieten van een uitzonderingsregime, zo blijkt uit de technische documenten van het akkoord. In de oude regels bleef hun pensioen permanent berekend op basis van hun laatste loon. Nu zullen ook zij na 1 jaar terugvallen op het minimumrecht. Via deze ingreep hoopt de regering vanaf 2019 20 miljoen euro te besparen’. Zoals ik al schreef, gaat dit uiteindelijk niet door…

Daarom ons advies:

wat er ook gebeurt in jouw omgeving, zorg dat je stevig staat en je je bewust bent van je Personal Branding, dat je deze nieuwe manier van denken en van leven eigen maakt… Het opent immers zoveel deuren en is écht fun!

En jij? Wil jij je positie op de arbeidsmarkt versterken?

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*