Werken vanuit het buitenland: als ‘digital nomad’ kan het!

Digital nomad André Gussekloo vertelt…

Stel je voor: je wordt ‘s ochtends wakker in jouw appartement aan de Middellandse Zee, je loopt in je badjas het balkon op en ziet alwéér een blauweluchtendag. Eenmaal opgefrist en aangekleed daal je af naar de levendige straat, waar Vespa’s onder rijkelijk behangen waslijnen door pruttelen. In het koffiebarretje op de hoek bestel je jouw ontbijt en klap jij je laptop open om te kijken welke klanten vandaag met jou willen samenwerken.

Een scène uit een sprookjesboek? Nee. Het leven van een gepensioneerde met bijverdiensten dan? Ook niet. Dit is de dagelijkse realiteit van een digital nomad: iemand die overal vandaan kan werken omdat hij of zij via internet een inkomen vergaart. Wanneer je alleen nog maar wifi nodig hebt om je werk te kunnen doen, ligt de wereld aan je voeten. Dan kun je net zo goed vanuit een Italiaans dorpje werken als vanaf een strandstoel op Bali.

Nooit meer naar dat vervelende kantoor

Zelf ben ik SEO-tekstschrijver. Als freelancer help ik webmasters om hoger te scoren in Google en dat werk kan ik geheel op afstand doen. De briefing krijg ik per e-mail of Skype en mijn teksten mail ik –met de factuur– naar de Belgische of Nederlandse klant. Ik woon op Lanzarote, maar probeer zoveel mogelijk te reizen als maar mogelijk is met een baby. Zo komen we net terug van zeven heerlijke weken in Thailand.

Het besef dat we in bijzondere tijden leven waarin we ons leven locatie-onafhankelijk kunnen inrichten, geeft een enorm vrij gevoel. Want waarom zou je maar twee weken op zomervakantie gaan als je net zo goed twee maanden weg kunt blijven? Als je digital nomad bent, is er geen baas meer die je verplicht om op bepaalde dagen en tijdstippen op een locatie te zijn. Van in de file staan, dress codes en office politics heb je ook geen last meer. Leve de vrijheid!

Manieren om online geld te verdienen

Natuurlijk hoef je geen freelancer te worden om op internet geld te verdienen; er zijn andere manieren. En dan heb ik het niet over riskante activiteiten als gokken op voetbalwedstrijden of speculeren op de beurs. Nee, er zijn ook steeds meer bedrijven die remote workers inhuren. Momenteel zijn dat nog vooral flitsende start-ups, maar de verwachting is dat traditionele bedrijven spoedig een stapje verder moeten gaan dan het toestaan van thuiswerken.

Heb je ondernemersbloed, dan kun je juist een online winkel starten. Nu zou je zeggen: “Maar dan moet ik toch op een vaste plek zitten om de bestellingen te verwerken en verzenden?” Dankzij fulfilmentbedrijven, die jouw producten een plek in hun magazijn geven en orders uit naam van jouw webwinkel versturen, kun jij gewoon in het buitenland verblijven. Zo deelde ik eens een villa op Gran Canaria met een stel online ondernemers; één van hen verkocht hangmatten en had zijn bedrijf zo ingericht dat hij zelf vanuit zijn hangmat –waar die dan ook hing– de zaak kon runnen.

Ook als blogger kun je online geld verdienen, bijvoorbeeld door je eigen (digitale) producten aan je publiek te verkopen of door commissie te verdienen wanneer je andermans producten via jouw links verkoopt. Affiliate-marketing heet dat.

Waarom tekstschrijver de beste baan is

In de ruim tien jaar dat ik online geld verdien, heb ik met vrijwel al deze manieren geëxperimenteerd. Zo heb ik bladmuziek aan pianisten verkocht, e-books voor de Amazon Kindle uitgegeven, commissie verdiend via affiliate-links en online vliegticketadvies verleend. Trucs en hypes komen en gaan, maar de enige stabiele factor in mijn inkomen was toch wel mijn werk als SEO-tekstschrijver.

Wat eerst een specialiteit van tijdelijke aard leek, blijkt nu een blijvertje: SEO. Er is voortdurend vraag naar seach engine optimization. Ik kan er al tien jaar mijn brood mee verdienen en leer nu ook anderen om dit werk te doen, wat in de praktijk op het schrijven van teksten neerkomt. In veel gevallen blijkt dit werk zelfs het perfecte opstapje naar een carrière als journalist of auteur.

Wanneer word jij digital nomad?

Wil jij ook overal vandaan kunnen werken, neem dan eens een kijkje op Schrijfvrij. Op die website legt André duidelijk uit wat een SEO-tekstschrijver doet, ontdek je of jij geschikt bent voor dit locatie-onafhankelijke werk en zie je de online cursus die André ontwikkelde over SEO-vriendelijk leren schrijven. Speciaal voor Passion for Worklezers is er een korting van €100 (gebruik code ‘passionforwork’).

Passion for Work is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*