Zo hou je je energie hoog [7 tips]

Eén op de 5 werknemers lijdt onder de combinatie werk-privé. Daarom verzamelde ik de afgelopen jaren praktische tools om mijn energie hoog te houden. Ik deel ze graag met je!

Topdag op je werk? Dan kom je opgeladen thuis. Rotdag? Dan plof je vaak gewoon in de zetel. En vice versa: na een goed weekend presteer je beter, problemen thuis halen je werk onderuit. Privé en werk kan je dus niet scheiden, de energie die je eruit haalt ook niet. Hoe hou je je energie hoog, thuis en op het werk?

1. E=mc²

Zet Einsteins formule voor jou aan het werk! E is energie, m is motivatie en c is competentie. Als jij werk kan doen dat je graag doet en goed kan, dat aansluit bij wat je belangrijk vindt en waarbij je kan ontwikkelen wat je wil ontwikkelen, dan:

  • heb je een energieniveau van 10/10: je kan alles aan!
  • ben je enthousiast, en dat maakt het verschil tussen middelmaat en succes
  • toon je engagement: je blijft trouw aan je werkgever
  • sta je aan het roer van je carrière en leven

2. Doe 30 leuke dingen

Maak een lijstje van 30 dingen die je graag doet, die je energie geven. Zoek het niet te ver: op mijn lijstje staan ‘bad nemen’, ‘cappuccino drinken’, ‘wandelen’, ‘sauna’, … Had je een minder leuke dag op je werk, doe dan iets van je lijstje om terug energie te krijgen. Vraag je partner ook naar zijn/haar energizers en verras hem/haar met iets van zijn/haar lijstje!

3. Ontbijt beter

Een goed ontbijt is essentieel om je dag te starten vol energie. Marjolein Dubbers van Energieke Vrouwen Academie schreef een interessant e-book met 14 originele recepten om je dag gezond en lekker te beginnen.

4. De kracht van gedachten

Ik ben ervan overtuigd dat we worden wie we denken te zijn. Dus probeer ik mijn gedachten positief te focussen, om zo energie te tanken. Dit doe ik door te luisteren naar cd’s met positieve bevestiging en naar mooie muziek. Daarnaast luister ik minder naar het nieuws en omring me met positieve mensen.

5. Denk. Voel. Doe.

Volgens boeddhisten is de samenhang tussen denken, voelen en doen een belangrijke voorwaarde voor geluk. Wil je dat project niet doen? Of heb je geen zin in dat feestje? Voelt het slecht en doe je het toch? Dan is de kans groot dat je veel energie verliest. Leer neen zeggen als iets echt niet goed voor je voelt.

6. Communiceer geweldloos

Conflicten zijn echte energievreters, dat weet je. Zowel thuis als op het werk. Vaak ligt de oorzaak bij gewelddadige communicatie, met veel jij’s en altijd’s. Die wekken weerstand op, waardoor de afstand enkel groter wordt.

Conflicten ontmijn je met geweldloze communicatie, in 4 stappen:

  • Begin je zin met ik en benoem iets dat je objectief kan waarnemen.
  • Zeg hoe jij je daarbij voelt.
  • Vertel wat je wil of nodig hebt.
  • Doe de andere partij een verzoek.

Zo kom je uit de loopgraven en breng je zaken terug in beweging.

7. Sluit dankbaar af

Schrijf elke avond 5 dingen op die gebeurd zijn en je een goed gevoel gaven. Een glimlach van je kind bijvoorbeeld. Of een knuffel, een nieuwe klant, een inspirerend artikel, … Zo slaap je anders in en focus je overdag op het positieve. En wat aandacht krijgt, groeit.

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: